در این پست از سایت اِمیک, نحوه خواندن ظرفیت خازن ها از روی کد آنها را توضیح خواهم داد. خازن ها یکی از قطعات بسیار پر استفاده در مدارات الکترونیکی می باشند و کسی که در زمینه الکترونیک فعالیت می کند باید به راحتی بتواند ظرفیت و دیگر مشخصات خازن را از روی کدهای نوشته شده روی ان بدست بیاورد. قبلا نیز در پستی با “مقدار استاندارد خازن ها” اشنا شدیم که توصیه می کنم ان پست را هم مطالعه کنید. از انجایی که خازن ها انواع مختلفی دارند, معمولا با توجه به ظاهر و ابعاد انها به شیوه های مختلفی ظرفیت خازن ها روی انها نوشته می شود که من در این پست سعی می کنم نحوه خواند ظرفیت و دیگر مشخصات خازن های پر استفاده را توضیح دهم.
خواندن ظرفیت خازن عدسی :
در تصویر بالا سه عدد خازن عدسی را مشاهده می کنید که در ادامه با ذکر مثال نحوه خواندن مقدار این خازن ها را از روی کد نوشته روی انها توضیح خواهم داد.
همانطور که مشاهده می کنید روی خازن عدسی اول عدد 224 نوشته شده است. برای محاسبه ظرفیت خازن ما دو عدد اول یعنی 22 را خودشان را قرار می دهیم و به اندازه عدد سوم صفر جلوی دو عدد اول قرار می دهیم. عدد سوم 4 می باشد بنابراین 4 عدد صفر جلوی 22 می گذاریم که می شود 220000 که این ظرفیت خازن برحسب پیکوفاراد است. یعنی ظرفیت خازن اول 220000 پیکوفاراد یا 220 نانوفاراد است.
روی خازن عدسی دوم عدد 471 نوشته شده است. خوب طبق توضیحاتی که دادم دو عدد اول یعنی 47 را نوشته و به اندازه عدد سوم که در این خازن 1 می باشد صفر جلوی دو عدد اول می گذاریم. نتیجه می شود 470 که این ظرفیت خازن برحسب پیکوفاراد است.
در برخی از خازن های عدسی فقط دو عدد روی خازن می نویسند مانند خازن سوم که روی ان عدد 22 نوشته شده است. ظرفیت این خازن برابر با عدد نوشته شده روی ان برحسب پیکوفاراد است. یعنی ظرفیت خازن سوم 22 پیکوفاراد است.
خواندن ظرفیت خازن الکترولیت :
در خازن های الکترولیتی ظرفیت انها به صورت یک عدد مشخص با واحد مربوطه اش (nF,uF و…) در کنار ولتاژ خازن (حداکثر ولتاژی که خازن می تواند ذخیره کند) روی انها نوشته می شود.
به عنوان مثال خازن الکترولیت بالا دارای ظرفیت 100 میکروفاراد و ولتاژ 450 ولت است.
خواندن ظرفیت خازن پلی استر :
در تصویر زیر دو عدد خازن پلی استر را مشاهده می کنید که روی انها ظرفیت به همراه تلرانس انها و همچنین ولتاژ خازن بصورت کد نوشته شده, که در ادامه نحوه بدست اوردن انها را توضیح خواهم داد.
در خازن پلی استر اول ظرفیت و تلرانس خازن با عبارت 224J مشخص شده است. ظرفیت خازن مانند خازن های عدسی که در بالا توضیح دادم بدست می اید. یعنی ظرفیت خازن برابر با 220000 پیکوفاراد یا 220 نانوفاراد است. حرف J که جلوی ظرفیت خازن نوشته شده بیانگر تلرانس یا درصد خطای خازن می باشد. که از طریق جدول زیر می توانیم تلرانس خازن را بدست بیاوریم.
همنطور که مشاهده می کنید حرف J به معنی تلرانس 5 درصد است. اگر حرف دیگری جلوی مقدار خازن نوشته شده بود مثلا K یا G یا… طبق جدول بالا می توانیم تلرانس ان خازن را بدست بیاوریم.
همانطور که مشاهده می کنید ولتاژ خازن نیز روی ان نوشته شده که برابر با 400 ولت است.
روی خازن دوم عبارت 106J نوشته شده که این یعنی ظرفیت خازن برابر با 10000000 پیکوفاراد یا 10000 نانو فاراد یا 10 میکروفاراد است. همچنین تلرانس ان 5 درصد است و ولتاژ خازن نیز 400 ولت نوشته شده است.
نظر یادتون نره…