در این پست از سایت اِمیک, یک مدار بسیار کاربردی و کاملا عملی و تست شده به نام مدار راه اندازی رله با استفاده از اپتوکوپلر قرار داده شده است. قبلا نیز مدار ساده راه اندازی رله را در سایت قرار داده بودم که تفاوت مدار زیر با مدار قبلی این می باشد که مدار زیر دارای یک اپتوکوپلر برای ایزولاسیون می باشد.اگر در مورد اپتوکوپلر اطلاعات کافی ندارید توصیه می کنم پست “آشنایی با اپتوکوپلر” را مطالعه کنید.
همانطور که می دانید رله را نمی توان بطور مستقیم به میکروکنترلرها و یا برخی از ای سی ها متصل کرد, چونکه جریان خروجی این قطعات محدود است و نمی تواند یک رله را راه اندازی کند. بنابراین برای راه اندازی یک رله به وسیله قطعاتی که جریان خروجی محدودی دارند باید از یک مدار واسط مانند مدار زیر استفاده کرد. همچنین بهتر است که رله ما از ای سی یا میکروکنترلر ایزوله باشد تا نویز بر روی عملکرد میکرو و… تاثیر نگذارد بخصوص اگر مصرف کننده متصل به رله از نوع AC باشد. مدار زیر علاوه بر راه اندازی و درایو رله دارای یک اپتوکوپلر برای ایزولاسیون نیز می باشد. من این مدار را قبلا تست کردم و بخوبی جواب داده و معمولا از مدار زیر برای اتصال رله به میکروکنترلر استفاده می کنم:
همانطور که مشاهده می کنید مدار بالا از قطعات معمولی و ارزان قیمتی تشکیل شده است. اپتوکوپلر استفاده شده از نوع PC817 می باشد که به راحتی می توانید به همراه بقیه قطعات از فروشگاه های قطعات الکترونیکی انها را تهیه کنید.
در مدار بالا مقاومت های R1 و R2 برای محدود کردن جریان استفاده شده اند. اپتوکوپلر PC817 نیز برای ایزولاسیون استفاده شده است. وظیفه ترانزیستور Q1 راه اندازی و درایو کردن رله می باشد. LED نیز با وصل شدن رله روشن می شود و در زمان قطع رله خاموش است. دیود D1 یک دیود هرزگرد یا ضربه گیر است که به منظور حذف ولتاژ القایی حاصل از بارهای سلفی استفاده میشود.
همانطور که مشاهده می کنید محل مشخص شده با VCC به مثبت تغذیه 5 ولت متصل می شود و GND نیز به منفی تغذیه متصل می شود. با اتصال مثبت تغذیه به پایه مشخص شده با عبارت IN(micro) رله وصل می شود و با اتصال منفی تغذیه به پایه IN(micro) رله قطع می شود.
مثلا اگر بخواهید مدار بالا را به میکروکنترلر متصل کنید و یک رله را کنترل کنید, باید پایه مشخص شده با عبارت IN(micro) را به پین مورد نظر از میکروکنترلر متصل کنید. با یک کردن پین میکرو یا به عبارتی دیگر با مثبت کردن پین میکرو, رله فعال می شود و با صفر کردن پین میکرو, رله قطع می شود. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات :
- مقاومت R1=330Ω اهم
- مقاومت R2=560Ω اهم
- دیود D1=1N4007
- ترانزیستور Q1=2N2222
- اپتوکوپلر PC817
- ال ای دی 5 میلیمتر (LED)
- رله 5 ولت تک کنتاکت (RL1)
برای پرداخت و دانلود فایل PCB و فایل راهنمای ساخت مدار راه اندازی رله با اپتوکوپلر می توانید روی دکمه زیر کلیک کنید. این فایل شامل :
- فایل های طراحی PCB مدار با نرم افزار پروتئوس
- PCB مدار به صورت فایل PDF مناسب ساخت PCB به روش اتو و دیگر روش های مشابه
- راهنمای ساخت PCB
- آموزش ساخت PCB به روش اتو
- و دیگر موارد لازم برای ساخت PCB
» پس از پرداخت شما به صفحه دانلود هدایت می شوید و می توانید فایل مورد نظر خود را دانلود کنید. همچنین ایمیلی حاوی لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد.
✓ تضمین کیفیت PCB ✓ طراحی یک لایه PCB ✓ طراحی شده بر اساس قطعات موجود در بازار ایران
مدارهای مشابه:
نظر یادتون نره…