در این پست از سایت اِمیک, یک مدار بسیار کاربردی به نام منبع تغذیه 12 ولت بدون ترانس قرار داده شده است و همانطور که از نام ان مشخص است در این منبع تغذیه برای کاهش ولتاژ 220 ولت AC از ترانسفورماتور استفاده نشده است. در واقع این مدار با استفاده از خازن ولتاژ AC را کاهش می دهد. همانطور که گفته شد ولتاژ ورودی این مدار منبع تغذیه, 220 ولت AC یا همان برق شهری است و ولتاژ خروجی ان 12 ولت DC با جریان حدود 100 میلی امپر می باشد که این میزان جریان خروجی برای یک منبع تغذیه بدون ترانس بسیار مناسب می باشد. در ادامه شماتیک این مدار جالب و کاربردی را مشاهده می کنید:
از انجایی که برخی از دوستان در جواب گرفتن از نسخه قبلی از مدار بالا مشکل داشتند, در تاریخ 7 مهر 1399 مدار بالا بررسی شد و تغییراتی در ان اعمال شد. من مدار جدید که در بالا مشاهده می کنید را بصورت عملی تست کردم و بدون هیچ مشکلی جواب داد. بنابراین با اطمینان از عملکرد مدار بالا می توانید اقدام به ساخت ان کنید. همچنین PCB انتهای مطلب نیز مطابق با شماتیک جدید, به روز رسانی شد و تغییرات لازم در ان اعمال شد.
پست آموزش طراحی و ساخت منبع تغذیه بدون ترانس 12 ولت 0.5 آمپر نیز در سایت منتشر شده که ان پست را هم می توانید مشاهده کنید.
قطعه اصلی مدار بالا که وظیفه کاهش ولتاژ AC را دارد خازن 1 میکرو فاراد 400 ولت C1 می باشد. عملکرد مدار بالا به این صورت است که خازن C1 ولتاژ 220 ولت برق شهری را کاهش می دهد, این ولتاژ توسط دیودهای D1 تا D4 یکسوسازی شده و توسط خازن صافی C2 به ولتاژ DC تبدیل می شود. در ادامه توسط دیود زنر (ZD1) این ولتاژ روی 12 ولت ثابت می شود. مقاومت R2 جریان دیود زنر را محدود می کند. با تغییر مقدار دیود زنر می توان در خروجی مدار, ولتاژ 6 تا 30 ولت را ایجاد کرد. LED برای نشان دادن وضعیت مدار است و زمانی که جریان در مدار برقرار شود روشن می شود. مقاومت R3 نیز برای محدود کردن جریان LED می باشد.
نکته : دقت کنید که باید مصرف کننده به خروجی مدار متصل باشد و بعد مدار را به برق 220 ولت متصل کنید. یعنی به عنوان مثال اگر می خواهید یک موتور DC را با این مدار راه اندازی کنید, ابتدا موتور را به خروجی مدار متصل کنید و بعد ورودی مدار را به برق 220 ولت شهری وصل کنید. چون اگر مصرف کننده به خروجی مدار متصل نباشد, پس از مدتی دیود زنر داغ می شود و می سوزد.
توجه : این مدار ایزوله نمی باشد و در زمان اتصال به برق تمام مدار برق دار شده و در صورت تماس با خطوط مدار احتمال برق گرفتگی وجود دارد. در نتیجه هنگام کار با این مدار تمام نکات ایمنی را رعایت کنید و بهتر است بعد از ساخت مدار ان را درون یک جعبه عایق الکتریکی قرار دهید. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات:
- مقاومت R1=470K اهم
- مقاومت R2=47Ω اهم 5 وات
- مقاومت R3=1K اهم 0.5 وات
- خازن پلی استر C1=1uF/400V
- خازن الکترولیت C2=470uF/50V
- دیود D1,D2,D3,D4=1N4007
- دیود زنر 12 ولت 1 وات (ZD1)
- ال ای دی 5 میلیمتر (LED)
- ترمینال پیچی 2 پین برای اتصال ورودی و خروجی مدار
نظر یادتون نره…
سلام خسته نباشید واقعا کمک بزرگی به من کردید
فقط یه مشکل هست زمانی که من یه ال ای دی و یه رله به منبع وصل میکنم خازن الکترولیتی سریع داغ میشه میخواستم ببینم میشه از همون خازنی که در اول مدار(خازن پلی استر 1 میکرو)به جای این خازن هم استفاده کرد.
لطفا راهنمایی کنید تا کارم راه بیوفته تشکر
سلام مرسی از شما. یه سوال داشتم اگر از مدار 120میلی آمپر جریان بکشم مشکلی نداره ؟
سلام, همانطور که گفته شده جریان خروجی مدار حدود 100 میلی امپر است. جریان کشی بیشتر باعث افت ولتاژ خروجی می شود.
سلام اقای مهندس خسته نباشید
میشه از این مدار برای تغذیه ایسی555 که دوتا رله 12 ولتی رو خاموش روشن میکنه، استفاده کرد؟
با تشکر از زحمات شما
سلام, بله فکر نمیکنم مشکلی باشه ولی بهتره خودتون در عمل نیز تست کنید
سلام ببخشید در کدوم نوع pcbرو میشه خودمون روی مدار چاپ کنیم؟
پرتئوس یا التوم
سلام, هر دو می شود ولی پروتئوس به دلیل اینکه همراه ان PCB به صورت PDF نیز قرار داده شده مناسب تر است
سلام و خسته نباشید
دیود زنر وقتی مصرف کننده ای توی مدار نیس داغ میکنه
خود led مگه مصرف کننده نیس پس چرا دیود داغ میکنه؟
سلام, جریان مصرفی led از جریان تولیدی مدار بسیار کمتر است.
حتی اگه از رگولاتور عبور کنه؟
سلام.
آیا می توان در قسمت خروجی dc مدار ترانزیستور هم قرار داد؟
سلام وقت بخیر
من این مدار رو با دو تا خازن ۱ میکروفاراد ۴۰۰ ولت ساختم و زنر ۱۲ ولت گذاشتم.خازن الکترولیت ۵۰ ولت ۳۳ میکروفاراد و یک مقاومت کمتر از ۲۲۰ اهم برای دیود زنر گذاشتم که نسوزد ولی در زمانی که آن را روشن می کنم و مصرف کننده ای مثل آرمیچر هم به مدار وصل میباشد خازن ۵۰ ولت حسابی داغ می شود.علت چیست؟ممنون میشم اگه توضیح مختصری بدید
سلام، آیا این مدار میتونه یه رله ۱۲ ولتی رو راه بندازه ؟
گفتید مدار ایزوله نیست و همه مدار برق دار میشه، یعنی حتی خروجی مدار؟ یعنی به خروجی مدار هم دست نزنیم؟
چرا جواب نمیدید؟ :///////
سلام, بله می تواند.
بله خروجی مدار ایزوله نیست بنابراین هنگام کار با مدار تمام نکات ایمنی را رعایت کنید.
سلام
وقت بخیر
یک مدار تاخیر در روشن شدن 1 الی 2 ثانیه نیاز دارم با ولتاژ 220
ممکنه یه نقشه ساده و کم قطعه معرفی کنین ؟
هر چی توی نت پیدا کردم 12 ولت بوده
ممنون میشم
سلام مهندس من برای دریل شارژ 14/5 ولت 20 امپر یک منبع تغذیه لازم دارم لطفا نقشه مدار رو برام بفزستید
سلام من میخوام این مدارو با جریان 2 یا 3 آمپر بسازم برای یه منبع حرارتی مثل بخاری برقی اما نه با اون حررت زیاد برای حدود 40 درجه گرما چجوری میشه جریانو و ولتاژ و توان رو بالا تر برد برای مثلا 50 ولت و 4 آمپر و حدود 50 وات؟!
سلام, در اینده حتما پستی در مورد نحوه طراحی منبع تغذیه های بدون ترانس در سایت قرار خواهم داد تا خودتان بتوانید با توجه با ولتاژ و جریان مورد نیازتان مدار را طراحی کنید.