در این پست از سایت اِمیک, با ای سی بسیار کاربردی و مفید ULN2803 اشنا خواهید شد. همانطور که می دانید جریان خروجی برخی قطعات محدود است و نمی توانند قطعات و دستگاه هایی که نیاز به جریان زیادی دارند را راه اندازی کنند. در چنین شرایطی ما باید از ای سی های درایور یا راه انداز مانند ULN2803 استفاده کنیم. به عنوان مثال جریان خروجی میکروکنترلرها محدود است و نمی توانند قطعاتی که نیاز به جریان بالایی دارند, مانند رله ها, موتورها و… را راه اندازی کنند که ما برای حل این مشکل از یک قطعه واسط به نام بافر یا درایور استفاده می کنیم.
ای سی ULN2803 برای راه اندازی رله ها, لامپ ها, نمایشگرهای LED, موتورها و… مناسب می باشد. در زیر ترتیب پایه های این ای سی را مشاهده می کنید:
ای سی درایور ULN2803 شامل 8 عدد ترانزیستور دارلینگتون NPN می باشد که هر ورودی ای سی یک بیس و هر خروجی یک کلکتور مرتبط با این ترانزیستورها می باشد و امیتر تمام ترانزیستور ها به پایه شماره 9 این ای سی متصل شده است.
در واقع این ای سی از 8 عدد ترانزیستور در حالت سویچینگ تشکیل شده است, که با تحریک هر کدام از پایه های ورودی ای سی که همان بیس یکی از ترانزیستورها می باشد, خروجی مرتبط با ان ورودی که همان پایه کلکتور می باشد به پایه شماره 9 (امیتر ترانزیستورها) متصل می شود. بنابراین باید پایه شماره 9 این ای سی را به زمین یا منفی تغذیه متصل کنیم. مدار داخلی ای سی ULN2803 به صورت زیر است:
اگر به تصویر بالا دقت کنید متوجه می شوید که یک دیود به تمام خروجی ها وصل شده و سر دیگر ان دیودها به پایه 10 ای سی متصل شده است, که به این دیودها دیود هرزگرد گفته می شود. دیود هرزگرد در زمانی که می خواهیم قطعاتی مانند موتورها یا رله ها را راه اندازی کنیم بسیار مفید می باشد و با اتصال پایه 10 ای سی به مثبت تغذیه, دیودهای هرزگرد فعال می شوند. در واقع با اتصال پایه 10 به مثبت تغذیه دیودهای هرزگرد داخلی ای سی فعال شده و دیگر نیازی به استفاده از دیود هرزگرد خارجی برای موتورها و رله ها نیست. در صورتی که از این ای سی برای راه اندازی قطعه ای استفاده می کنید که نیاز به دیود هرزگرد ندارد می توانید پایه 10 ای سی را بدون اتصال رها کنید (نیاز نیست به جایی متصل شود). یکی دیگر از کاربرد های پایه 10 این ای سی این است که اگر این پایه را به زمین متصل کنیم, تمام خروجی های ای سی صفر(زمین) می شوند.
یکی دیگر از ویژگی های این ای سی روبروی هم بودن ورودی ها و خروجی ها می باشد. به عنوان مثال در صورتی که ما بخواهیم از پایه ورودی شماره 3 ای سی استفاده کنیم, پایه خروجی ان دقیقا روبروی ان در طرف دیگر ای سی یعنی پایه 16 می باشد.
نحوه استفاده از این ای سی به این صورت است که ما ابتدا پایه 9 ای سی را به زمین (منفی تغذیه) متصل می کنیم و درصورتی که می خواهیم از دیود هرزگرد استفاده کنیم پایه 10 را نیز به مثبت تغذیه متصل می کنیم. در ادامه پایه مثبت قطعه مورد نظر خود را که می خواهیم راه اندازی کنیم به مثبت تغذیه متصل می کنیم و منفی ان قطعه را نیز به یکی از پایه های خروجی ای سی (پایه های 11 تا 18) متصل می کنیم. با تحریک (اعمال ولتاژ مثبت) به پین ورودی مرتبط با ان خروجی, پایه منفی قطعه مورد نظر به زمین (GND) متصل شده و قطعه راه اندازی می شود.
نکته: این ای سی ها به شماره های ULN2803 و ULN2804 موجود می باشند که ای سی ULN2803 برای ای سی های خانواده TTL سازگار شده (سطح ولتاژ ورودی 5 ولت و برای میکروکنترلرها و…مناسب است) و ای سی ULN2804 برای خانوده CMOS سازگار شده است که سطح ولتاژ ورودی ان برای تحریک از ۶ تا ۱۵ ولت می باشد. در زیر می توانید دیتاشیت این ای سی را دانلود کنید.
دانلود دیتاشیت به زبان انگلیسی
پسورد فایل زیپ : www.emic.ir
نظر یادتون نره…
سلام وقتتون بخیر
یه سوالی داشتم
دنبال یک ایسی میگردم که ولتاژ تحریک گیت ان صفر باشه
مثلا آیسی uln2003 برای فعال کردن باید ولتاژ مثبت به ورودی بدیم یه چیزی میخوام که دقیقا مثل این آیسی باشه ولی با ولتاژ منفی یعنی ترانزیستورهای استفاده شده داخلش از نوع pnp باشه
سلام مهندس جان خیلی ممنون از مطلب مفید شما
یک سوال داشتم از محضر شریف
میخواستم بدونم میشه مستقیما میکرو کنترلر رو به آیسی وصل کرد یا باید بین آیسی و میکروکنترلر از ترانزیستور استفاده کنیم
با تشکر از شما
میکروکنترلر مورد نظر atmega 8
سلام, بله می تونید مستقیم وصل کنید
سلام یعنی آموزش ایرانی ها زجر آوره 😂 فیلم آموزشی میزارن صدا موزیک بلند تر از صدا استاده کل مطالبتون رو خوندم ولی متوجه نشدم بالاخره حد اکثر جریان خروجی تا چند آمپر میشه ازش کشید
سلام.
ممنون از مطلب خوبتون.
هر پایه این آی سی درایور تا چند آمپر جریان میشه ازش استفاده کرد؟
برای راه اندازی 8 تا رله 150 میلی آمپری مناسبه؟ یا باید بین پایه های خروجی و رله از ترانزیستور استفاده کنم؟
سلام, برای جریان دیتاشیت را دانلود کنید و بررسی کنید. بله می تونه رله را بصورت مستقیم راه اندازی کنه و نیاز به ترانزیستور نیست
سلام وقت بخیر با تشکر از آموزش و نکات آی سی 2803 عالی بود