در این پست از سایت اِمیک, یک مدار ساده ولی بسیار کاربردی به نام تستر ولتاژ بدون تماس قرار داده شده است. این مدار را به راحتی می توانید بسازید و از ان برای تست وجود برق (برقرار بودن جریان) در سیم های برق و دستگاه های مختلف استفاده کنید. از انجایی که این مدار تستر غیرتماسی می باشد, احتمال برق گرفتگی نیز وجود ندارد.
از مدار تستر ولتاژ بدون تماس می توان برای بررسی وجود داشتن یا نداشتن جریان برق در کابل های برق, سیم کشی برق, وسایل روشنایی, مدارات, پریز برق و غیره استفاده کرد. این مدار درواقع مانند یک فازمتر وجود برق را تشخیص می دهد و برخلاف فازمتر نیاز به تماس مسقیم با وسیله ندارد و با نزدیک کردن مدار به وسیله, بدون نیاز به تماس می تواند وجود برق را تشخیص دهد. به این مدار فازمتر القایی نیز می گویند. در ادامه شماتیک این مدار کاربردی را مشاهده می کنید:
هر رسانای حامل جریان, در اطراف خود یک میدان مغناطیسی کوچک ایجاد می کند.این مدار از این ویژگی برای تشخیص وجود یا عدم وجود برق استفاده می کند.
در این مدار برای تشخیص وجود ولتاژ از سه ترانزیستور NPN استفاده شده است. دلیل استفاده از 3 ترانزیستور این می باشد که گین یا بهره مدار را افزایش دهیم.
انتن مدار, وجود میدان مغناطیسی اطراف وسیله حامل جریان را تشخیص می دهد و ان را به جریان الکتریکی تبدیل می کند. این جریان توسط ترانزیستورهای Q1 تا Q3 تقویت می شود و در نهایت یک LED را درصورت وجود برق در وسیله, روشن می کند.
برای انتن مدار بالا باید یک تکه سیم مسی به طول حدود 12 سانتی متر را به شکل یک استوانه بپیچید. برای این کار می توانید سیم را روی پایه یک مته یا هر جسمی که به شکل استوانه است بپیچید و در اخر ان مته یا جسم را از درون سیم پیچ خارج کنید. قطر سیم می تواند از 0.5 تا 1 میلیمتر باشد و قطر استوانه هم حدود 4 یا 5 میلیمتر باشد. حلقه های سیم پیچ باید از یکدیگر مقداری فاصله داشته باشند. به تصویر زیر دقت کنید:
پس از ساخت مدار برای تست ان, بهتر است که برد ساخته شده را درون یک جعبه کوچک عایق قرار دهید و فقط انتن و LED را بیرون جعبه قرار دهید. با نزدیک کردن انتن مدار به هر وسیله حامل جریانی مانند سیم برق یا پریز برق و… LED مدار روشن می شود.
همانطور که مشاهده می کنید تغذیه این مدار 3 ولت DC است که می توانید از یک باتری کوچک مثلا باتری سکه ای برای ان استفاده کنید تا مدار قابل حمل باشد. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات :
- مقاومت R1=1M اهم
- مقاومت R2=100K اهم
- مقاومت R3=220Ω اهم
- ترانزیستور Q1,Q2,Q3=2N3904
- ال ای دی 5 میلیمتر (LED)
- انتن طبق توضیحات (Antenna)
برای پرداخت و دانلود فایل PCB و فایل راهنمای ساخت مدار تستر ولتاژ بدون تماس می توانید روی دکمه زیر کلیک کنید. این فایل شامل:
- فایل های طراحی PCB مدار با نرم افزار پروتئوس
- PCB مدار به صورت فایل PDF مناسب ساخت PCB به روش اتو و دیگر روش های مشابه
- راهنمای ساخت PCB
- آموزش ساخت PCB به روش اتو
- و دیگر موارد لازم برای ساخت PCB
» پس از پرداخت شما به صفحه دانلود هدایت می شوید و می توانید فایل مورد نظر خود را دانلود کنید. همچنین ایمیلی حاوی لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد.
✓ تضمین کیفیت PCB ✓ طراحی یک لایه PCB ✓ طراحی شده بر اساس قطعات موجود در بازار ایران
نظر یادتون نره…
سلام من بیشتر از خود مدار به تحلیلش علاقه دارم میشه بگین کار مقاومتا تو این مدار دقیقا چیه
با سلام ایا برای ولتاژهای بالا مثلا 20 کیلوولت همین مقادیر کفایت میکنه؟
سلام بجای اون ترازیستور ها میشه هر ترانزیستور دیگه ای که npn باشه رو گذاشت
سلام, هر ترانزیستوری نه ولی از ترانزیستورهای مشابه می تونید استفاده کنید
ایا در کنار ال ای دی بازر هم میشود گذاشت که صدا هم داشته باشه
با سلام وتشکر
راستش من فازمتر الفایی و ولتاز سنج با دوسه مقاومت ندیده بودم ولی با دوترانزیستور یا حتی سه ترانزیستور چرا. درکل جالب بود .ممکنه تقاضا کنم منبع تغذیه متغیر ۲۸ ولتی شما چند آمپره ؟وچطور میتونم منبع تغذیه متغیر با پاورatx 1 خودم رو چگونه از ۱۰ آمپر به ۲۰ آمپر یا دستکم ۱۵ آمپر برسانم .لطفا دقیق توضبح بفرمائید واگه شدنی است با نقشه شماتیک نشان دهید ارتقا ولتاژ تا ۳۹ ولت وحتی بالانر را براحتی انجام دادم ولی آمپر رو نه درصورتیکه دو نفر که اصلا دریک منطقه نبودند و حتی یکسال بعداز دیدن اولین مورد ، نفر دومی را دیدم که تا ۶۰ آمپر ارتقا داده بود ولی دریغ از پاسخ درست ومشخص !!!! ممنون میشم اگه لطف بفرمایید به ایمیل حقیر پاسخ رو ارسال بفرمایید،
ارادتمند شما : مسعود ابراهیمی
سلام
باید کدام مقاومت ها تغییر بدی تا با باتری لیتیومی 3.7 ولت کار کنه لطفا میزان مقاومت ها رو هم بگید
سلام, برای 3.7 ولت نیازی نیست تغییر بدید
سلام من این مدار رو درست کردم اما یه سوال اینه که باید به دو نقه از مداز دست بزنی بعد نزدیک سیم حامل جریان بکنی؟ یا این که نیازی نیست؟ چ.ن اینی که من درست کردم باید دونقطه از مدار رو لمس کنی. لطفا راهنمایی فرمائید.
سلام, خیر نیازی به لمس مدار نیست
سلام
برای این که این مدار با ۱۲ ولت هم کار کنه چیکار کنیم بدون استفاده از رگولاتور و تغییر مقاومتها؟
با استفاده از تغییر در مقدار مقاومت ها