در این پست از سایت اِمیک, یک مدار بسیار کاربردی و کاملا عملی به نام منبع تغذیه 24 ولت بدون ترانس قرار داده شده است. به این مدار, منبع تغذیه خازنی نیز گفته می شود و دلیل ان این می باشد که در مدار زیر برای کاهش ولتاژ 220 ولت برق شهری از ترانسفورماتور استفاده نشده است و به وسیله یک خازن ولتاژ برق شهری کاهش داده می شود. از مزایای این مدار منبع تغذیه می توان به هزینه, حجم و وزن کمتر نسبت به مدارات منبع تغذیه دارای ترانس اشاره کرد. شماتیک این مدار کاربردی بصورت زیر است :
این مدار را من قبلا در عمل تست کردم و به خوبی جواب داده است, بنابراین با اطمینان از عملکرد این مدار می توانید اقدام به ساخت ان کنید. همچنین این مدار از قطعات بسیار ارزان قیمتی تشکیل شده است که به راحتی می توانید این قطعات را از فروشگاه های قطعات الکترونیکی تهیه کنید.
همانطور که گفته شد در این مدار از یک خازن به جای ترانسفورماتور برای کاهش ولتاژ 220 ولت برق شهری استفاده شده است. عملکرد مدار بالا به این صورت است که ولتاژ 220 ولت برق شهری توسط خازن C1 کاهش داده می شود. یک مقاومت 1 مگا اهم نیز برای دشارژ شدن خازن با ان موازی شده است. در ادامه این ولتاژ AC کاهش یافته توسط دیودهای D1 تا D4 یکسوسازی می شود و توسط خازن صافی C2 به ولتاژ DC تبدیل می شود.
در مدار بالا برای رگوله کردن و تثبیت ولتاژ خروجی روی 24 ولت DC از یک رگولاتور 7824 استفاده شده است. این رگولاتور ولتاژ DC ورودی خود را کاهش می دهد و روی 24 ولت DC ثابت می کند. بنابراین ما می توانیم در خروجی مدار بالا یک ولتاژ 24 ولت DC رگوله شده دریافت کنیم. جریان خروجی این مدار نیز حدود 100 میلی امپر می باشد که جوابگوی تعداد زیادی از مدارات و پروژه ها می باشد.
نکته : دقت کنید که باید مصرف کننده به خروجی مدار بالا متصل باشد و بعد مدار را به برق 220 ولت متصل کنید. یعنی به عنوان مثال اگر می خواهید یک موتور DC را با این مدار راه اندازی کنید, ابتدا موتور را به خروجی مدار متصل کنید و بعد ورودی مدار را به برق 220 ولت شهری وصل کنید. چون اگر مصرف کننده به خروجی مدار متصل نباشد, تمام جریان خروجی روی مقاومت R4 تلف می شود و این مقاومت پس از مدتی داغ می شود و می سوزد.
توجه : این مدار ایزوله نمی باشد و در زمان اتصال به برق تمام مدار برق دار شده و در صورت تماس با خطوط مدار احتمال برق گرفتگی وجود دارد. در نتیجه هنگام کار با این مدار تمام نکات ایمنی را رعایت کنید و بهتر است بعد از ساخت مدار ان را درون یک جعبه عایق الکتریکی قرار دهید.
در صورت داغ شدن رگولاتور 7824 از یک هیت سینک برای ان استفاده کنید. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات :
- مقاومت R1=1M اهم 2 وات
- مقاومت R2,R3=100Ω اهم 2 وات
- مقاومت R4=1K اهم 2 وات
- خازن پلی استر C1=1uF/400V
- خازن الکترولیت C2=1000uF/50V
- دیود D1,D2,D3,D4=1N4007
- رگولاتور U1=7824
- ال ای دی 5 میلیمتر (LED)
نظر یادتون نره…
سلام از این مدار میشه برای شارژ باتری لیتیومی ۴سل استفاده کرد؟
سلام, خیر
سلام وقت شما بخیر
مقاومت 1کیلو که به ال ای دی وصل هست خیلی داغ میکنه علتش چیه،
آیا راهکاری هست
سلام, وقتی مدار را به برق وصل می کنید باید مصرف کننده به خروجی مدار متصل باشد تا جریان روی مقاومت اتلاف نشود و داغ نشود.
سلام
میشه خروجی 50 یا 60 ولت از این مدار گرفت؟
در این صورت جریان خروجی حداکثر چنده؟
سلام اگه بخواهیم ولتاژ 0تا24ولت درخروجی داشته باشیم باید پتانسومتر رابه کجای مدار متصل کرد و چند اهم باشه؟
سلام
اگر به امپر بالاتر نیاز باشه راه حل چی هستش ؟
سلام, پست “طراحی و ساخت منبع تغذیه بدون ترانس 12 ولت 0.5 آمپر” را بررسی کنید.
سلام. من شنیدم برای افزایش جریان میشه از ترانزیستور استفاده کرد آیا میشه برای افزایش جریان در مداراتی که بدون ترانس هستن از ترانزیستور استفاده کرده؟ اگه میشه مدارش چطوریه؟
با سلام
خازن بعد از پل دیود باید زیر ۳۰ ولت باشد چون حداکثر ولتاژ ورودی رگلاتور ۳۰ ولت است
سلام. ولتاژ خروجی بدون استفاده از رگولاتور چند ولت هست؟
سلام, حتما باید در خروجی مدار از رگولاتور استفاده کنید. در صورت استفاده نکردن دیگر قطعات اسیب می بینند.
سلام، ایا میشه با یک پتانسیومتر ولتاژ خروجی و تغییر داد؟ مثلا تا 12 کاهش داد؟
سلام, بله میشه ولتاژ خروجی را متغیر کرد ولی معمولا در مدارات منبع تغذیه بدون ترانس ولتاژ خروجی ثابت مورد نیاز است و نه ولتاژ متغیر, اگر نیاز به ولتاژ خروجی 12 ولت دارید می توانید از رگولاتور 7812 در این مدار استفاده کنید یا این مدار را بررسی کنید.
سلام. خیلی مدار خوبیه. یه سوال داشتم. من به 2 آمپر نیاز داشتم میخواستم بدونم که این مدار چند آمپر تولید میکنه
سلام, همانطور که گفته شده حدود 100 میلی امپر
ممنونم از وب سایت ،بسیارآموزنده است.مرسی ازشما
سلام
نمیشه جریان رو افزایش داد؟؟
سلام, چرا می شود ولی نه خیلی زیاد در اینده حتما پستی در مورد نحوه طراحی اینگونه مدارات قرار خواهم داد
سلام خروجی چند امپر است؟؟؟
سلام, 100 میلی امپر
سلام
به جای مقاومت ۱ مگا چیزه دیگه ای نمیشه استفاده کرد؟؟
سلام, نزدیک ترین مقاومت به 1 مگ را قرار دهید
سلام وقتتون بخیر. این منبع رو میشه به رگولاتور 7805 متصل و بعد به میکرو داد؟
سلام, برای خروجی 5 ولت مدار “مدار منبع تغذیه 5 ولت بدون ترانس” را بررسی کنید. مدارات منبع تغذیه بدون ترانس برای تغذیه میکرو توصیه نمی شوند.