در این پست از سایت اِمیک, یک مدار بسیار کاربردی و کاملا عملی به نام شارژر موبایل 2 امپر قرار داده شده است. این مدار شارژر موبایل دارای کیفیت بالایی است و دارای محافظ اضافه ولتاژ نیز می باشد. مدار زیر بر اساس ای سی رگولاتور ولتاژ 7805 طراحی شده است. همانطور که می دانید جریان خروجی ای سی 7805 حداکثر 1 امپر می باشد که البته نمونه های غیر اورجینال این ای سی رگولاتور, بدلیل کیفیت پایین جریان خروجی کمتری (حدود 0.5 امپر) را می توان از انها انتظار داشت. بنابراین در این مدار برای افزایش جریان خروجی به 2 امپر ما از یک ترانزیستور TIP42 در کنار ای سی 7805 استفاده کرده ایم. خروجی این مدار شارژر در مقابل اضافه ولتاژ (overvoltage) محافظت شده است و اجازه افزایش ولتاژ خروجی بیش از 5 ولت را نمی دهد. همچنین دارای یک فیوز (F1) محافظ نیز می باشد که اجازه جریان کشی بیش از 2.5 امپر را نمی دهد. بنابراین مدار زیر در مقابل جریان کشی بیش از اندازه بار نیز محافظت شده است. در ادامه شماتیک این مدار شارژر موبایل کاربردی را مشاهده می کنید:
مدار بالا از قطعات بسیار معمولی و ارزان قیمتی تشکیل شده است که به راحتی می توانید این قطعات را از فروشگاه های قطعات الکترونیکی تهیه کنید.
عملکرد مدار بالا به این صورت است که ترانس (TR1) ولتاژ 220 ولت برق شهری را به 9 ولت کاهش می دهد. ترانس استفاده شده در مدار بالا یک ترانس 9 ولت تک با جریان خروجی 2 امپر می باشد. ولتاژ خروجی ترانس توسط پل دیود (BR1) یکسوسازی می شود و در نهایت این ولتاژ یکسو شده توسط خازن صافی C1 به ولتاژ DC تبدیل می شود.
این ولتاژ DC به ورودی ای سی 7805 اعمال می شود که در خروجی این ای سی رگولاتور می توانیم ولتاز 5 ولت DC رگوله شده را دریافت کنیم. همانطور که گفته شد از ترانزیستور Q1 به منظور افزایش جریان خروجی رگولاتور 7805 استفاده شده است.
برای محافظت خروجی مدار در مقابل اضافه ولتاژ از دیود زنر ZD1 استفاده شده است و این دیود اجازه افزایش ولتاژ خروجی مدار را به بیش از ولتاژ زنری خود نمی دهد. همانطور که مشاهده می کنید ولتاژ دیود زنر 5.1 ولت است بنابراین اگر به هر دلیلی ولتاژ خروجی مدار بیشتر از 5.1 ولت شد, دیود زنر اجازه افزایش ولتاژ را نخواهد داد و ولتاژ دوسر خود که همان ولتاژ خروجی مدار است را روی 5.1 ولت فیکس می کند.
نکته: برای ترانزیستور Q1 و رگولاتور U1 حتما از هیت سینک استفاده کنید. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات :
- مقاومت R1=4.7Ω اهم 1 وات
- مقاومت R2=1K اهم
- خازن الکترولیت C1=2200uF/16V (ولتاژ خازن های الکترولیت می تواند بیشتر از 16 ولت نیز باشد)
- خازن عدسی C2,C3=100nF
- خازن الکترولیت C4=22uF/16V
- رگولاتور U1=7805 به همراه هیت سینک
- ترانزیستور Q1=TIP42 به همراه هیت سینک
- دیود زنر 5.1 ولت 0.5 وات (ZD1)
- ال ای دی 5 میلیمتر (LED)
- فیوز شیشه ای 2.5 امپر (F1)
- پل دیود 4 امپر شانه ای (BR1)
- ترانس 9 ولت 2 آمپر تک (TR1)
- کانکتور USB مادگی تایپ A برای خروجی مدار
نظر یادتون نره…
سلام و با این مدار و اگه دیود زنر بسوزه تاثیری روی خروجی نداره ک
سلام
وقت بخیر
من از این مار برای تغذیه میکرو میخوام استفاده کنم ، میخواستم بدونم ترانس استفاده شده توی این مدار چه اندازه ای هستش؟
فضای زیادی ندارم چون باید داخل دیوار بره
سلام خرید کردم ولی خطا داده چطور بیگیری کنم
سلام, لینک دانلود به ایمیل شما ارسال شد. در صورتی که در دانلود فایل مشکلی دارید به ایمیل emic1395@gmail.com پیام دهید تا شما را راهنمایی کنیم.
سلام
آیا می توان دو تا خروجی داشته باشیم یا نه؟
سلام, بله می تونید با هم موازی کنید
سلام
وقت بخیر
خواستم بدونم میشه به جای استفاده از ترانس ۹ ولت ۲ آمپر
از ترانس ۱۲ ولت ۳ آمپر استفاده کرد
ممنون میشم جوابمو بدین
سلام, بله فقط جریان بیشتر از 2 امپر از مدار نکشید
سلام
اگه منبع تغذیه ۱۲ ولت دی سی با ۴ آمپر متصل بشه؛ ترانس و خازن c1 اگه حذف بشن بازم از همین پی سی بی میشه استفاده کرد؟؟
سلام, بله می توانید. برای استفاده از اداپتور به جای ترانس کافیه ترانس و پل دیود و خازن C1 را حذف کنید و اداپتور را دقیقا با رعایت پلاریته در جای خازن C1 وصل کنید