پنج شنبه, شهریور 29, 1403
ادامه منو
    خانهآموزشمطالب آموزشیآشنایی با گیت منطقی NAND و معرفی آی سی آن

    آشنایی با گیت منطقی NAND و معرفی آی سی آن

    در این پست از سایت اِمیک, با دروازه یا گیت منطقی NAND اشنا خواهیم شد. به طور کلی گیت های منطقی دارای یک یا چند ورودی و فقط یک خروجی می باشند. با دادن صفر و یک منطقی به ورودی های انها, با توجه به نوع گیت منطقی خروجی ان صفر یا یک منطقی می شود.

    قبلا در چندین پست مختلف با گیت های منطقی پایه یعنی گیت AND, گیت OR و گیت NOT اشنا شدیم. گیت منطقی NAND که در این پست با ان اشنا خواهیم شد, یک گیت منطقی ترکیبی می باشد. یعنی این گیت از ترکیب گیت های منطقی پایه ساخته می شود که در ادامه در مورد ان بیشتر توضیح خواهم داد.

    گیت منطقی NAND از ترکیب گیت AND و گیت NOT به وجود می اید. به عبارت دیگر, ورودی های گیت NAND ابتدا با هم AND می شوند و حاصل ان که صفر یا یک منطقی است, NOT می گردد. توصیه می کنم پست های مربوط به عملکرد گیت منطقی AND و گیت منطقی NOT را مطالعه کنید.

    عملکرد گیت منطقی NAND به این صورت است که اگر همه ی ورودی های ان در وضعیت یک منطقی باشند, خروجی ان در وضعیت صفر منطقی قرار می گیرد. در غیر این صورت حتی اگر یکی از ورودی های ان در وضعیت صفر منطقی باشد, خروجی این گیت در وضعیت یک منطقی قرار می گیرد.

    گیت منطقی NAND می تواند دارای دو یا چند ورودی باشد. مثلا می تواند دارای دو ورودی یا سه ورودی و یا… باشد. در ادامه در این مورد بیشتر توضیح خواهم داد. در زیر نماد گیت منطقی NAND (دو ورودی) را مشاهده می کنید:

    نماد گیت منطقی NAND

    در نماد بالا A و B ورودی های گیت NAND می باشند و Y خروجی گیت است.

    برای هر گیت منطقی یک جدول صحت تعریف می شود که بیانگر وضعیت خروجی گیت با توجه به وضعیت ورودی ان می باشد. جدول صحت گیت NAND دو ورودی با توجه به توضیحات بالا به صورت زیر است:

    جدول صحت گیت منطقی NAND

    همانطور که در جدول بالا مشاهده می کنید, خروجی گیت منطقی NAND زمانی در وضعیت یک منطقی قرار می گیرد که حداقل یکی از ورودی های ان در وضعیت صفر منطقی باشد.

    همانطور که گفته شد, گیت NAND می تواند دارای دو یا چند ورودی باشد. عملکرد گیت منطقی NAND با تعداد ورودی بیشتر از دو تا مثلا سه ورودی یا چهار ورودی هم دقیقا مانند گیت NAND دو ورودی می باشد. یعنی زمانی که حداقل یکی از ورودی های ان در وضعیت صفر منطقی بود, خروجی یک منطقی می شود. در زیر نماد یک گیت منطقی NAND سه ورودی را مشاهده می کنید:

    نماد گیت منطقی NAND سه ورودی

    در گیت NAND سه ورودی بالا A و B و C ورودی ها و Y خروجی است. جدول صحت گیت NAND سه ورودی نیز به صورت زیر است:

    جدول صحت گیت منطقی NAND سه ورودی

    همانطور که مشاهده می کنید در زمانی که حداقل یکی از ورودی ها صفر منطقی می باشد, خروجی یک منطقی است. فقط زمانی که همه ی ورودی ها یک منطقی هستند, خروجی صفر منطقی می باشد.

    برای استفاده از گیت های منطقی در مدارات خود باید ای سی انها را تهیه کنید. یکی از ای سی های گیت منطقی NAND, ای سی 7400 می باشد. مدار داخلی و ترتیب پایه های این ای سی به صورت زیر است:

    ای سی گیت منطقی NAND

    همانطور که مشاهده می کنید این ای سی از 4 عدد گیت منطقی NAND دو ورودی تشکیل شده است.

     

     

    نظر یادتون نره…

    عابد رازانی
    عابد رازانیhttps://emic.ir/
    فارغ التحصیل کارشناسی الکترونیک از دانشکده باهنر شیراز و علاقمند به برنامه نویسی و طراحی مدارات الکترونیکی, در حال حاضر به تولید محتوای آموزشی و طراحی و انجام پروژه مشغول هستم.

    ارسال دیدگاه

    لطفا نظر خود را وارد کنید!
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

    spot_img