در این پست از سایت اِمیک, یک مدار بسیار جالب به نام مدار گیرنده رادیویی FM قرار داده شده است. مداری که در ادامه مشاهده می کنید یک گیرنده موج FM یا همان رادیو FM می باشد. این مدار نسبتاً ساده می باشد و به راحتی می توانید اقدام به ساخت ان کنید. در زیر شماتیک این مدار جالب را مشاهده می کنید.
مدار بالا از قطعات کاملا معمولی و ارزان قیمتی تشکیل شده است. این قطعات را به راحتی می توانید از فروشگاه های قطعات الکترونیکی تهیه کنید.
مدار بالا امواج رادیوی FM را دریافت کرده و پس از جدا کردن سیگنال صوتی, توسط ای سی اپ امپ LM386 سیگنال صوتی تقویت می شود و در نهایت از طریق بلندگو پخش می شود.
به وسیله چرخاندن خازن متغیر VC1 می توانید کانال رادیویی مورد نظر خود را انتخاب کنید. خازن C1 از نوع عدسی می باشد و مقدار ان 0.22 پیکوفاراد می باشد. در صورتی که خازن 0.22 پیکوفاراد پیدا نکردید می توانید دو عدد خازن 0.5 پیکوفاراد را باهم سری کنید و به جای ان استفاده کنید. خازن C2 نیز از نوع پلی استر می باشد. همانطور که مشاهده می کنید مدار دارای یک سلف به نام L1 و یک انتن به نام ANT می باشد که در ادامه نحوه ساخت انها را توضیح می دهم.
سلف L1 از 4 دور سیم لاکی 1.2 میلیمتر روی هسته هوا به قطر 0.5 سانتی متر تشکیل شده است. برای ساخت انتن این مدار یک تکه سیم لاکی 1.2 میلیمتر را 8 دور روی هسته هوا به قطر 0.5 سانتی متر بپیچید و از یک طرف حدود 2 سانت از سیم را باقی بگذارید و از طرف دیگر حدود 7 سانت را باقی بگذارید, مانند تصویر زیر :
از هر دو طرف انتن حدود 0.5 سانت از روکش عایق سیم لاکی را بردارید و در نهایت هنگام قرار دادن انتن ان را از سمتی که کوتاه تر است در مدار لحیم کنید.
مدارات رادیویی معمولا روی برد بورد به درستی عمل نمی کنند, بنابراین بهتر است مدار را روی برد چاپی (PCB) بسازید. در مدارات رادیویی کیفیت PCB و لحیم کاری بسیار مهم است و توصیه می کنم به دلیل خاصیت رسانایی روغن لحیم, در مدارات رادیویی از روغن لحیم استفاده نکنید.
برای این مدار از یک بلندگو 8 اهم 1 وات استفاده کنید. تغذیه مدار نیز 9 ولت DC می باشد که می توانید از اداپتور یا باتری 9 ولت با جریان دهی مناسب استفاده کنید. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات :
- مقاومت R1=22K اهم
- پتانسیومتر (تریمر) RV1=10K اهم
- خازن عدسی C1=0.22pF
- خازن پلی استر C2=100nF
- خازن الکترولیت C3=100uF/16V
- خازن متغیر (تریمر) VC1=20pF
- ترانزیستور Q1,Q2=BF494
- ای سی اپ امپ U1=LM386 به همراه سوکت
- سلف L1 و انتن ANT طبق توضیحات بالا
- بلندگوی 8 اهم 1 وات (LS1)
نظر یادتون نره…
در مورد سلف گفتین 8 دور روی هسته هوا به قطر 0.5 میلی متر؟ 0.5 میلی متر درست هستش ؟؟ یا 5 میلی متر
0.5 سانتی متر, توضیحات اصلاح شد
سلام
چقدر خوب میشد غیر از نحوه ساخت تمامی مدارات فرستنده و گیرنده که در سایت های مختلف آموزش میدن، به تحلیل و چگونگی عملکرد آنها هم اشاره میکردن و صرفا به ساخت مدارات محدود نمیشد
سلام جناب مهندس رازانی
اگر وقت داشتین و مقدور بود یک توضیح تحلیل روی مدار ساده ترین رادیو گیرنده اف ام داشته باشید.من مدتیه علاقه پیدا کردم به الکترونیک وواقعا لذبخشه ، اگر جزوه یا نوشته ای درباب توضیح وتحلیل باشه عالیه
سلام فرستنده FM رو از کجا بیاریم
سلام, در سایت مدارات فرستنده FM مختلفی موجود می باشد. مدارهای مشابه انتهای پست را هم بررسی کنید.
سلام ببخشید خازن 0.22pf کلا نیست تو اینترنت منظورتون ازش چیه؟
سلام, در توضیحات گفته شده است که در صورتی که خازن 0.22 پیکوفاراد پیدا نکردید می توانید دو عدد خازن 0.5 پیکوفاراد را باهم سری کنید و به جای ان استفاده کنید
سلام به جای ترانزیستورBf494چه ترانزیستور دیگ میشه جایگزین کرد؟
سلام. من خیلی در رابطه با مدار های الکترونیک اطلاعات ندارم ولی خیلی دوست دارم یک فرستنده و گیرنده fm درست کنم و برای من ی سوال پیش اومده:
من میتونم یک فرستنده و یک گیرنده رو به هم وصل کنم؟
یعنی بلندگوی گیرنده و میکروفون فرستنده رو حذف کنم و اونها رو به هم وصل کنم؟
و اینجوری فرستنده ۱ امواج رو به گیرنده ۲ میبره و گیرنده ۲ از طریق سیم اونرو به فرستنده ۳ میبره و اینجوری میتونم برد رو افزایش میدم؟
آیا این شدنیه؟
کار درستی نیست، شاید بشه ولی بعتره از مدارهای با برد بیشتر استفاده کنید
سلام خسته نباشید
ببخشید برای مدار فرستنده اف ام برد بالا وپایدار و مدار افزایش ولتاژ ۳به۹ تمامی مقاومت ها باید ۱٫۴وات باشن؟
سلام, بله