در این پست از سایت اِمیک, یک مدار بسیار جالب و کاربردی به نام مدار تایمر آشپزخانه قرار داده شده است. تایمر آشپزخانه وسیله ای است که در آشپزخانه برای یاد آوری کردن و کنترل زمان از آن استفاده می کنیم. مثلاً می تواند زمان آماده شدن غذا را به ما یاد آوری کند. این تایمری که در این پست با آن آشنا می شویم یک تایمر دیجیتال می باشد که قابلیت تنظیم برای زمان های مختلف را دارد. این تایمر دارای یک بازر برای یاد آوری و هشدار دادن زمان به ما می باشد. در ادامه در مورد این مدار کاربردی بیشتر توضیح خواهم داد. در زیر شماتیک مدار را مشاهده می کنید.
مدار بالا از قطعات کاملا معمولی و ارزان قیمتی تشکیل شده است. این قطعات را به راحتی می توانید از فروشگاه های قطعات الکترونیکی تهیه کنید.
عملکرد مدار بالا به این صورت است که در ابتدا باید کلید S1 را در حالت وصل قرار دهید تا تغذیه مدار وصل شود. با فشار دادن کلید فشاری S2 تایمر فعال شده و شروع به شمارش می کند. پس از گذشت مدت زمان مشخص, خروجی آی سی 555 تغییر وضعیت می دهد و بازر به صدا در می آید که نشان دهنده تمام شدن و گذشت زمان تعیین شده می باشد. برای قطع شدن صدای بازر کافی است کلید S1 را قطع کنید.
مدار بالا با استفاده از آی سی معروف NE555 طراحی شده است. این آی سی به صورت یک مولتی ویبراتور مونو استابل بسته شده است. پتانسیومتر RV1 به همراه خازن های C1 و C2 مدت زمان تایمر را تعیین می کنند, مقدار خازن ها ثابت است ولی مقدار پتانسیومتر را می توانیم با چرخاندن آن تغییر دهیم. بنابراین توسط پتانسیومتر RV1 می توانیم زمان تایمر را تغییر و تنظیم کنیم. توسط پتانسیومتر می توانیم زمان تایمر را بین 0 تا 30 دقیقه تنظیم کنیم. فرمول محاسبه حداقل و حداکثر زمان در مدار بالا به صورت زیر است.
(T = 1.1 x RV1 x (C1+C2
البته شما می توانید از مقدارهای دیگری نیز برای خازن های C1 و C2 استفاده کنید تا زمان کاری تایمر را تغییر دهید. همانطور که گفته شد با مقادیر مدار بالا, شما توسط پتانسیومتر RV1 می توانید زمان تایمر را بین 0 تا 30 دقیقه تنظیم کنید.
همانطور که در شماتیک بالا مشاهده می کنید ولتاژ تغذیه این مدار 9 ولت DC می باشد. برای تغذیه این مدار می توانید از یک باتری کتابی 9 ولت و یا آداپتور 9 ولت استفاده کنید. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات :
- مقاومت R1=10K اهم
- مقاومت R2=10 اهم 1 وات
- پتانسیومتر (ولومی) RV1=1M اهم
- خازن الکترولیت C1=1000uF/16V
- خازن الکترولیت C2=680uF/16V
- خازن عدسی C3=10nF
- آی سی U1=NE555 به همراه سوکت
- کلید قطع و وصل (S1)
- کلید فشاری (S2)
- بازر 9 ولت (BUZZER)
برای پرداخت و دانلود فایل PCB و فایل راهنمای ساخت مدار تایمر آشپزخانه می توانید روی دکمه زیر کلیک کنید. این فایل شامل :
- فایل های طراحی PCB مدار با نرم افزار پروتئوس
- PCB مدار به صورت فایل PDF مناسب ساخت PCB به روش اتو و دیگر روش های مشابه
- راهنمای ساخت PCB
- آموزش ساخت PCB به روش اتو
- و دیگر موارد لازم برای ساخت PCB
» پس از پرداخت شما به صفحه دانلود هدایت می شوید و می توانید فایل مورد نظر خود را دانلود کنید. همچنین ایمیلی حاوی لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد.
✓ تضمین کیفیت PCB ✓ طراحی یک لایه PCB ✓ طراحی شده بر اساس قطعات موجود در بازار ایران
نظر یادتون نره…
سلام مثلا اگه ولوم روی 100کیلو باشه بعد چند دقیقه بازر به صدا در میاد ؟