در این پست از سایت اِمیک, نحوه راه اندازی و تست ماژول SIM800L با ماژول مبدل USB به سریال آموزش داده شده است. ماژول SIM800L یکی از پرکاربردترین ماژول های GSM می باشد که در این پست تست و راه اندازی اولیه آن آموزش داده شده است. از ماژول های GSM برای ارسال اطلاعات در بستر شبکه تلفن همراه استفاده می شود. به وسیله این ماژول ها می توانید پیامک ارسال کنید, تماس صوتی برقرار کنید, به اینترنت متصل شوید و یا از دیگر امکانات این ماژول ها که بسته به مدل آن می تواند امکانات مختلفی داشته باشد, استفاده کنید.
در این آموزش ما بدون نیاز به میکروکنترلر یا برد آردوینو و فقط با استفاده از یک ماژول مبدل USB به سریال(TTL) , ماژول SIM800L را راه اندازی و تست خواهیم کرد.
قبلاً در پست “پروژه آردوینو راه اندازی ماژول SIM800L” با ماژول SIM800L آشنا شدیم. در آن پست در مورد ویژگی ها و مشخصات ماژول SIM800L و همچنین پین ها و ترتیب پایه های این ماژول توضیح داده شد. یکی دیگر از موضاعاتی که در پست معرفی شده, در مورد آن توضیح داده شد دستورات AT Command ماژول SIM800L می باشند. دستورات AT یک سری دستورات استاندارد می باشند که ما با ارسال آنها برای ماژول, ماژول پاسخ آن دستور را برای ما ارسال می کند. که ما در این پست از دستورات AT استفاده خواهیم کرد. بنابراین حتماً پست معرفی شده را نیز بررسی و مطالعه کنید.
شماتیک یا نحوه اتصالات برای راه اندازی و تست ماژول SIM800L با استفاده از ماژول مبدل USB به سریال به صورت زیر می باشد.
همانطور که مشاهده می کنید در شماتیک بالا از ماژول SIM800L به همراه ماژول مبدل USB به سریال استفاده کرده ایم. من از ماژول مبدل USB به سریال مدل CP2102 استفاده کردم. البته شما می توانید از دیگر مدل های ماژول مبدل USB به سریال نیز استفاده کنید. همچنین از دو عدد مقاومت و یک خازن نیز استفاده شده است که در ادامه در مورد آنها بیشتر توضیح خواهم داد.
مقاومت های R1 که برابر 1.8 کیلو اهم و مقاومت R2 که برابر با 1.5 کیلو اهم است, یک تقسیم مقاومتی برای کاهش سطح ولتاژ ارتباط سریال (UART) را ایجاد می کنند. دلیل استفاده از این مقاومت ها این است که حداکثر سطح ولتاژ ارتباط سریال در ماژول SIM800L برابر 2.8 ولت است. ولی سطح ولتاژ ارتباط سریال در آردوینو 5 ولت است. بنابراین ما با استفاده از یک تقسیم مقاومتی سطح ولتاژ ارتباط سریال برد آردوینو را کاهش می دهیم تا مناسب استفاده ماژول شود و به آن آسیبی وارد نشود.
تغذیه ماژول SIM800L می تواند از 3.4 ولت تا 4.4 ولت باشد. ولتاژ بیشتر از 4.4 ولت به ماژول آسیب وارد می کند و ماژول با ولتاژ کمتر از 3.4 ولت نیز کار نمی کند. برای تامین این ولتاژ می توانید از باتری های لیتیوم پلیمر یک سل استفاده کنید. یا از آداپتور استفاده کنید و به وسیله ماژول های کاهش ولتاژ مانند ماژول مبدل LM2596 ولتاژ را در محدوده گفته شده تنظیم کنید. توجه کنید که باتری یا آداپتوری که استفاده می کنید, حداقل باید 2 آمپر جریان دهی داشته باشد تا ماژول بتواند به درستی کار کند.
من برای تغذیه این ماژول از یک آداپتور 5 ولت 2 آمپر استفاده کردم که به وسیله ماژول مبدل کاهنده LM2596 ولتاژ آداپتور را به 4.2 ولت کاهش دادم و برای تغذیه ماژول SIM800L استفاده کردم.
خازن C1 را دو سر تغذیه ماژول SIM800L و نزدیک به آن قرار دهید. معمولا ماژول بدون استفاده از این خازن به شبکه متصل نمی شود, بنابراین حتما از خازن استفاده کنید.
در این آموزش ما فقط نیاز به استفاده از چهار پایه ماژول داریم. پایه RXD ماژول SIM800L از طریق تقسیم مقاومتی به پایه TXD ماژول مبدل USB به سریال متصل می شود. پایه TXD ماژول SIM800L نیز به پایه RXD ماژول مبدل USB به سریال متصل می شود. پایه GND هر دو ماژول به یکدیگر متصل می شود و به منفی تغذیه متصل می شود. پایه VCC ماژول SIM800L نیز به مثبت تغذیه متصل می شود.
عملکرد این پروژه به این صورت است که ما با ارسال یک سری دستورات که به آنها دستورات AT گفته می شود برای ماژول SIM800L , می توانیم وضعیت و اطلاعات را از ماژول دریافت کنیم.
برای وارد کردن و ارسال دستورات AT از طریق کامپیوتر خود, ما نیاز به نصب یک نرم افزار روی کامپیوتر خود داریم. نام نرم افزاری که به آن نیاز داریم, PuTTY می باشد. این نرم افزار را می توانید برای ویندوز از طریق لینک زیر دانلود کنید.
دانلود نرم افزار PuTTY.0.81.Portable
پسورد فایل زیپ : www.emic.ir
نرم افزار PuTTY به صورت پرتابل (بدون نیاز به نصب) می باشد و در دو نسخه 32 بیتی و 64 بیتی در پوشه دانلودی موجود است که با توجه به اینکه سیستم شما چند بیتی است, یکی از آنها را انتخاب کنید.
پس از انجام اتصالات طبق شماتیک بالا, ماژول مبدل USB به سریال را به کامپیوتر خود وصل کنید. در ادامه نرم افزار PuTTY را باز کنید. از قسمت Connection type گزینه Serial را انتخاب کنید. همچنین در قسمت Serial Line شماره COM خود را که در ادامه نحوه پیدا کردن آن را توضیح خواهم داد, وارد کنید. Speed نیز باید 9600 باشد. دیگر گزینه ها را لازم نیست تغییر دهید. در تصویر زیر نحوه انجام تنظیمات مشخص است.
در ادامه روی Open کلیک کنید. صفحه سریال مانیتور باز می شود که به راحتی با تایپ کردن هر کدام از دستورات AT و فشار دادن دکمه Enter کیبورد, آن دستور به ماژول SIM800L ارسال می شود. ماژول نیز پاسخ دستور را برای ما ارسال می کند که در همان صفحه سریال مانیتور قابل مشاهده است. در تصویر زیر صفحه سریال مانیتور و ارسال برخی از دستورات AT و دریافت پاسخ از ماژول قابل مشاهده است.
نکته : برای پیدا کردن شماره COM کافی است که در قسمت جستجو ویندوز, عبارت Device Manager را تایپ کنید و روی آن کلیک کنید تا صفحه Device Manager باز شود. در صفحه باز شده از قسمت Ports (COM & LPT) می توانید شماره COM مربوط به ماژول USB به سریال را مشاهده کنید. برای من به این صورت نوشته شده بود, Silicon labs CP210x USB to UART Bridge (COM5) که همانطور که مشاهده می کنید برای من COM5 می باشد. برای شما شماره COM ممکن است متفاوت باشد.
نظر یادتون نره…
سلام امکانش هست با AVR هم بگزارید ممنونم