جمعه, دی 7, 1403
ادامه منو

    مدار ساده دزدگیر لیزری

    در این پست از سایت اِمیک, یک مدار ساده و کاملا عملی به نام هشدار دهنده لیزری یا دزدگیر لیزری قرار داده شده است. از این مدار می توان به عنوان یک دزدگیر لیزری برای درب ورودی, اشکارساز حرکت, سنسور مجاورتی لیزری و کاربردهای ساده امنیتی دیگر استفاده کرد. این مدار دارای قطعات بسیار کمی است و قطعات استفاده شده در ان نیز بسیار ارزان قیمت می باشند. برای استفاده از این مدار, پس از ساخت ان کافی است که نور لیزر را روی سنسور LDR تنظیم کنید (نور لیزر به سنسور LDR بتابد) و با عبور هر فرد یا هر جسمی که باعث قطع شدن خط نور شود, دزدگیر فعال شده و بازر به صدا در می اید. برای این مدار می توانید از هر نوع لیزری با نور خطی (حتی لیزرهای اسباب بازی) استفاده کنید. در ادامه شماتیک این مدار جالب را مشاهده می کنید:

    Simple-Laser-Security-Alarm-emic

    از یک LDR یا فتوسل برای تشخیص نور لیزر استفاده شده است. ترانزیستور Q1 در حالت سوئیچینگ کار می کند.  همانطور که گفته شد وقتی شخصی یا هر جسمی بین لیزر و سنسور قرار بگیرد و خط نور را قطع کند, ترانزیستور Q1 برای مدت کوتاهی وصل شده و خازن C1 را شارژ می کند و همچنین بازر (Buzzer) را نیز فعال می کند. بعد از اینکه ترانزیستور قطع شد, بازر برای چند ثانیه همچنان روشن می ماند و از خازن C1 که شارژ شده بود تغذیه می کند. برای این مدار می توانید از بازر 9 تا 12 ولت استفاده کنید. حساسیت مدار بالا به وسیله پتانسیومتر RV1 قابل تنظیم است.

    برای عملکرد بهتر مدار بالا می توانید سنسور LDR را درون یک لوله تاریک قرار دهید تا نور محیط مزاحمت ایجاد نکند و فقط نور لیزر به ان بتابد. همانطور که مشاهده می کنید تغذیه این مدار می تواند از 9 ولت تا 12 ولت DC باشد. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.

    لیست قطعات:

    • پتانسیومتر (تریمر)   RV1=50K اهم
    • خازن الکترولیت   C1=1000uF/16V
    • ترانزیستور   Q1=2N3906
    • سنسور فتوسل (LDR)
    • بازر 9 تا 12 ولت (Buzzer)

     

    - دانلود PCB

    فایل PCB طراحی شده برای مدار ساده دزدگیر لیزری را می توانید از طریق دکمه زیر پرداخت و دانلود کنید.

    » پس از پرداخت شما به صفحه دانلود هدایت می شوید و می توانید فایل مورد نظر خود را دانلود کنید. همچنین ایمیلی حاوی لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد.

    • فایل پروتئوس شامل: فایل های طراحی PCB مدار با نرم افزار پروتئوس, مناسب ساخت PCB به روش اتو به همراه راهنمای ساخت PCB
    • فایل آلتیوم شامل: فایل های طراحی PCB مدار با نرم افزار آلتیوم (ﭘﺮوﺗﻞ) آماده ارائه به شرکت های چاپ PCB

    تضمین کیفیت PCB               طراحی یک لایه PCB              طراحی شده بر اساس قطعات موجود در بازار ایران

     

     

    نظر یادتون نره…

    عابد رازانی
    عابد رازانیhttps://emic.ir/
    فارغ التحصیل کارشناسی الکترونیک از دانشکده باهنر شیراز و علاقمند به برنامه نویسی و طراحی مدارات الکترونیکی, در حال حاضر به تولید محتوای آموزشی و طراحی و انجام پروژه مشغول هستم.

    12 نظرات

    1. سلام خسته نباشید این اولین مداره ک میخوام ببندم و واقعا چند تا موضوع ذهنمو درگیر کرده لطفا راهنماییم کنین
      اول اینکه نمیدونم خازن مثبت و منفیش کدوم طرف باید باشه
      و بعدم اینکه پایه های ترانزیستور کدوم سمت باید باشند و بعدم وقتی ک پتانسیومتر رو تغییر میدم خود پتانسیومتر داغ میکنه

      خیلی ممنون

    2. سلام من درست کردم اما یکسره دیگه با استفاده از لیزر نیازی نیس خودش روشنه همش LDR هم سالمه مشکلی نداشت پتانسیومتر هم حرکت میدم تاثیری هم نداشت

      • سلام, مدار بسیار ساده و کاملا عملی هست بررسی کنید که اشتباهی در بستن مدار انجام نداده باشید و همانطور که در توضیحات گفته شده, برای عملکرد بهتر مدار سنسور LDR را درون یک لوله تاریک قرار دهید و مدار را دوباره تست کنید.

    3. سلام من میخوام یک کورنومتر حساس به حرکت درست کنم یعنی وقتی یک جسم از جلوی سنسور رد بشه اون کورنومتر حساس به حرکت شمارش رو شرو کنه تا وقتی که دوباره از جلوش رد بشه و شمارش قطع بشه چنین چیزی امکان داره ؟؟؟ راهنمایی میخوام برای ساختش

      • سلام خسته نباشید این اولین مداره ک میخوام ببندم و واقعا چند تا موضوع ذهنمو درگیر کرده لطفا راهنماییم کنین
        اول این ک خازنی ک توی مدار هست رو نمیدونم مثبت و منفیش کدوم سمت باید باشه و این ک پایه های b و C و e ترانزیستور کدوم سمت باید باشند؟
        و اینکه چرا وقتی پلانسیومتر رو تغییر میدم خود پلانسیومتر داغ میکنه
        به خاطر همین مشکلات نتونستم مدارو درست ببندم
        لطفا کمک کنین تا مشکلاتم رفع شه

        خیلی ممنون

    4. مهندس میشه به این مدار تریستور اضافه کرد ؟ یا یه قطعه دیگه که کاره تریستور رو انجام بده ، اگه امکان داره معرفی کنید ، ممنون 🥰

      • رله را بجای بازر متصل کنید. البته دقت کنید که خروجی فقط برای یک لحظه (تا زمانی که مسیر نور قطع هست) فعاله و اگر می خواهید که رله بصورت دائم روشن شود باید از یک تریستور در خروجی استفاده کنید

    ارسال دیدگاه

    لطفا نظر خود را وارد کنید!
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

    spot_img