در این پست از سایت اِمیک, یک مدار فرستنده FM کاملا عملی و فوق العاده قرار داده شده است. این مدار دارای طراحی بسیار عالی می باشد و بهترین مدار فرستنده FM برای پخش موسیقی یا صدای خود در محیط خانه و حیاط و اطراف خانه می باشد.
اگر در اینترنت یک جستجوی ساده کنید متوجه می شوید که مدارات فرستنده FM مختلفی با طراحی های مختلف وجود دارد که برخی از انها بسیار پیچیده و دارای قطعات زیادی هستند و برخی دیگر کیفیت پایینی دارند و پایداری فرکانسی ندارند. برخی دیگر جریان زیادی مصرف می کنند و باتری را سریع خالی می کنند و همچنین برخی از انها قدرت بسیار پایینی دارند و برد انها در حد چند متر است.
مداری که در این پست با ان اشنا می شویم, دارای قدرت و برد مناسبی می باشد و فرکانس ان بسیار پایدار است. همچنین جریان مصرفی ان بسیار پایین می باشد و از قطعات بسیار معمولی و نسبتاً کمی تشکیل شده است.
بسیاری از مدارات فرستنده FM برای اینکه بتوانند سیگنال خروجی میکروفن را بیشتر تقویت کنند و صداهای ضعیف را هم بشنوند از دو ترانزیستور استفاده می کنند, اما یکی از ویژگی های خوب این مدار این است که فقط از یک ترانزیستور استفاده می کند و به راحتی می تواند صداهای بسیار ضعیف و کوچک را هم بشنود و ارسال کند. در ادامه شماتیک این مدار فرستنده FM فوق العاده را مشاهده می کنید:
مدار بالا با هدف مصرف پایین انرژی از باتری و همچنین پخش یک سیگنال قوی در محدوده FM از 103 مگاهرتز تا 108 مگاهرتز طراحی شده است. البته شما می توانید با تغییر در سلف مدار محدوده فرکانس این فرستنده را به دلخواه تغییر دهید.
سلف L1 از 2 دور سیم لاکی 0.5 میلیمتر دور هسته هوا (بدون هسته) به قطر 5 میلیمتر تشکیل شده است. برای انتن (ANT) مدار بالا می توانید از یک تکه سیم مسی به طول 20 تا 30 سانتی متر استفاده کنید. ولی اگر می خواهید که برد مدار فرستنده بیشتر باشد, می توانید از انتن به طول 80 سانتی متر استفاده کنید. سیم انتن باید به صورت عمودی قرار داده شود.
پتانسیومتر RV1 برای تنظیم کیفیت صدای میکروفن استفاده شده است. پس از ساخت مدار با تغییر و تنظیم این پتانسیومتر می توانید کیفیت صدای خروجی میکروفن را روی بهترین حالت ممکن تنظیم کنید.
اگر می خواهید که حساسیت میکروفن را افزایش دهید با کاهش مقدار مقاومت 1K اهم R1 می توانید این کار را انجام دهید و برای کاهش حساسیت میکروفن می توانید مقدار این مقاومت را بیشتر از 1K اهم قرار دهید.
دقت کنید که حتما از یک رادیو با کیفیت استفاده کنید. اگر گیرنده یا رادیو شما کیفیت پایینی داشته باشد نمی توانید سیگنال فرستنده را به خوبی و از فاصله دور دریافت کنید. تغذیه مدار نیز 3 ولت DC می باشد که می توانید از باتری یا اداپتور 3 ولت استفاده کنید. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات :
- مقاومت R1=1K اهم
- مقاومت R2=39K اهم
- مقاومت R3=100Ω اهم
- پتانسیومتر (تریمر) RV1=10K اهم
- خازن عدسی C1=1nF
- خازن الکترولیت C2=0.47uF/50V
- خازن عدسی C3=27pF
- خازن عدسی C4=5pF
- خازن عدسی C5=68pF
- خازن عدسی C6=3pF
- خازن عدسی C7=10nF
- خازن تریمر VC1=30pF
- ترانزیستور Q1=2N3904
- میکروفن خازنی (MIC1)
- سلف L1 و انتن ANT طبق توضیحات بالا
نظر یادتون نره…
سلام این مدار رو درست کردم ب جای میکروفن از خروجی ایوایکس گوشی بهش وصل میکنم جواب میده ولی با میکروفن جواب نمیده…ینی مدار کار میکنه ولی صدا رو انتقال نمیده مشکلش از چیه؟
سلام, پتانسیومتر RV1 را تنظیم کنید و بررسی کنید که میکروفن شما سالم باشد.
سلام تریمر 20 پیکو میشه ؟
سلام
بجای ترانزیستور 2n3904از ترانزیستور 2n2222هم میشه استفاده کرد؟
سلام برد این مدار چقدره؟
۲-میتونم بجای خازن ۵ پیکو
از ۶.۲ پیکو استفاده کنم؟
میتونید 4.7 پیکو بزارید حتما جواب میده. ولی 6.2 پیکو زیاده
اگه بخوام با تغییر سلف ، فرکانس فرستنده رو تنظیم کنم ، به جای خازن تریمر خازن ثابت با چه ظرفیتی بذارم؟
و اینکه برای این که به جای میکروفون ، از خروجی AUX موبایل بخوام استفاده کنم ، در قطعات مدار جه تغییری باید بدم؟
12 یا 15 پیکوفاراد کافیه. میکروفن پتانسیومتر rv1 و مقاومت r1 رو حذف کنید و سیگنال رو به ورودی خازن 0.47 میکروفاراد متصل کنید. در پناه حق
سلام.وقت بخیر.ابعاد PCB چقدر است؟
با تشکر
سلام, 4.3 در 3.3 سانتی متر
بردش چقدره