در این پست از سایت اِمیک, یک مدار بسیار کاربردی و کاملا عملی به نام مدار تولید ولتاژ منفی یا مدار تبدیل ولتاژ مثبت به منفی قرار داده شده است. در این مدار از ای سی بسیار معروف NE555 استفاده شده است. در برخی از پروژه ها ممکن است که ما علاوه بر ولتاژ مثبت نیاز به ولتاژ منفی نیز داشته باشیم, که در چنین شرایطی ما نیاز به یک منبع تغذیه دوبل داریم. منبع تغذیه های دوبل بسیار گران قیمت هستند و ممکن است که به راحتی هم پیدا نشوند, بخصوص اگر نیاز به یک ولتاژ منفی با جریان پایین دارید به هیچ عنوان نمی صرفد که یک منبع تغذیه دوبل تهیه کنید. برای حل این مشکل می توانید از مدار ساده زیر استفاده کنید. مدار زیر ولتاژ مثبت را به ولتاژ منفی تبدیل می کند یعنی شما با اعمال ولتاژ مثبت به ورودی مدار در خروجی می توانید ولتاژ منفی دریافت کنید, بنابراین به راحتی توسط مدار زیر می توانید منبع تغذیه تک خود را به منبع تغذیه دوبل تبدیل کنید. در زیر شماتیک این مدار کاربردی را مشاهده می کنید:
همانطور که مشاهده می کنید, مدار بالا از قطعات معمولی و بسیار ارزان قیمتی تشکیل شده است که این قطعات را به راحتی می توانید از فروشگاه های قطعات الکترونیکی تهیه کنید.
در مدار بالا ای سی 555 به صورت یک مولتی ویبراتور آستابل بسته شده است, در نتیجه در خروجی خود (پایه 3) یک موج مربعی ایجاد می کند. زمانی که خروجی ای سی 555 مثبت است خازن 22uF از طریق دیود D1 شارژ می شود و در نتیجه ولتاژ مثبتی به خروجی مدار نمی رود. زمانی که خروجی ای سی 555 منفی است (صفر است) خازن 22uF از طریق دیود دیگر (D2) دشارژ می شود و خازن 33uF را شارژ می کند که در نتیجه در خروجی یک ولتاژ منفی دریافت می کنیم.
دقت کنید که ولتاژ خروجی مدار حدود 2 ولت از ولتاژ ورودی کمتر است. یعنی اگر به ورودی مدار ولتاژ مثبت 5 ولت اعمال کنید در خروجی ولتاژ حدود منفی 3 ولت دریافت می کنید. به عنوان مثال اگر در خروجی مدار نیاز به ولتاژ منفی 9 ولت دارید, باید به ورودی ولتاژ مثبت 11 ولت اعمال کنید. همچنین به این نکته توجه کنید که جریان خروجی این مدار محدود می باشد و برای پروژه هایی که نیاز به ولتاژ منفی با جریان پایین دارند مناسب می باشد. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات :
- مقاومت R1=33K اهم
- مقاومت R2=5.1K اهم
- خازن عدسی C1=22nF
- خازن عدسی C2=10nF
- خازن الکترولیت C3=22uF/25V
- خازن الکترولیت C4=33uF/25V
- دیود D1,D2=1N4007
- ای سی U1=NE555 به همراه سوکت
نظر یادتون نره…
سلام من درست کردم هر باری در خروجی میذارم ولتاژ افت میکنه و قابل استفاده نیست حتی در حد یک یا 2 میلی آمپر؟
جناب رازانی اگر امکان دارد کمک بفرمایید. اگر یک شماره تلفن هم از خودتان قرار دهید بسیار عالی می شود.
متشکر
سلام, بررسی کنید که در ساخت مدار اشتباهی انجام نداده باشید. جریان خروجی این مدار کم می باشد ولی نر در حدی که شما می فرمایید. جریان این مدار را من اندازه گیری نکردم ولی در حدی می باشد که به عنوان مثال بتوان برای تغذیه یک ای سی از خروجی این مدار استفاده کرد.
سلام چند میلی آمپر تحمل داره؟