شنبه, دی 8, 1403
ادامه منو
    خانهمدارهای الکترونیکیمدارهای منبع تغذیهمدار منبع تغذیه 5 ولت بدون ترانس

    مدار منبع تغذیه 5 ولت بدون ترانس

    در این پست از سایت اِمیک, یک مدار بسیار کاربردی و کاملا عملی به نام منبع تغذیه 5 ولت بدون ترانس قرار داده شده است. در این مدار برای کاهش ولتاژ 220 ولت برق شهری از ترانسفورماتور استفاده نشده است و به وسیله یک خازن ولتاژ برق شهری کاهش داده می شود. به همین دلیل به این مدار, منبع تغذیه خازنی نیز گفته می شود. از مزایای این مدار منبع تغذیه می توان به هزینه, حجم و وزن کمتر نسبت به مدارات منبع تغذیه دارای ترانس اشاره کرد. شماتیک این مدار کاربردی بصورت زیر است :

    5V-power-supply-without-transformer-emic

    شما با اطمینان از عملکرد این مدار می توانید اقدام به ساخت ان کنید. همچنین این مدار از قطعات بسیار ارزان قیمتی تشکیل شده است که به راحتی می توانید این قطعات را از فروشگاه های قطعات الکترونیکی تهیه کنید.

    عملکرد مدار بالا به این صورت است که ولتاژ 220 ولت برق شهری توسط خازن C1 کاهش داده می شود. یک مقاومت 1 مگا اهم نیز برای دشارژ شدن خازن با ان موازی شده است. در ادامه این ولتاژ AC کاهش یافته توسط دیودهای D1 تا D4 یکسوسازی می شود و توسط خازن صافی C2 به ولتاژ DC تبدیل می شود.

    در مدار بالا برای رگوله کردن و تثبیت ولتاژ خروجی روی 5 ولت DC از یک رگولاتور 7805 استفاده شده است. این رگولاتور ولتاژ DC ورودی خود را کاهش می دهد و روی 5 ولت DC ثابت می کند. بنابراین ما می توانیم در خروجی مدار بالا یک ولتاژ 5 ولت DC رگوله شده دریافت کنیم. جریان خروجی این مدار نیز حدود 100 میلی امپر می باشد که جوابگوی تعداد زیادی از مدارات و پروژه ها می باشد.

    نکته : دقت کنید که باید مصرف کننده به خروجی مدار بالا متصل باشد و بعد مدار را به برق 220 ولت متصل کنید. یعنی به عنوان مثال اگر می خواهید یک موتور DC (با جریان مصرفی 100 میلی امپر) را با این مدار راه اندازی کنید, ابتدا موتور را به خروجی مدار متصل کنید و بعد ورودی مدار را به برق 220 ولت شهری وصل کنید. چون اگر مصرف کننده به خروجی مدار متصل نباشد, تمام جریان خروجی روی مقاومت R4 تلف می شود و این مقاومت پس از مدتی داغ می شود و می سوزد.

    توجه : این مدار ایزوله نمی باشد و در زمان اتصال به برق تمام مدار برق دار شده و در صورت تماس با خطوط مدار احتمال برق گرفتگی وجود دارد. در نتیجه هنگام کار با این مدار تمام نکات ایمنی را رعایت کنید و بهتر است بعد از ساخت مدار ان را درون یک جعبه عایق الکتریکی قرار دهید.

    در صورت داغ شدن رگولاتور 7805 از یک هیت سینک برای ان استفاده کنید. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.

    P-5V-power-supply-without-transformer-emic

    لیست قطعات :

    • مقاومت   R1=1M اهم 2 وات
    • مقاومت   R2,R3=100Ω اهم 2 وات
    • مقاومت   R4=1K اهم 2 وات
    • خازن پلی استر   C1=1uF/400V
    • خازن الکترولیت   C2=1000uF/50V
    • دیود   D1,D2,D3,D4=1N4007
    • رگولاتور   U1=7805
    •  ال ای دی 5 میلیمتر (LED)

     

    - دانلود PCB

    فایل PCB طراحی شده برای مدار منبع تغذیه 5 ولت بدون ترانس را می توانید از طریق دکمه زیر پرداخت و دانلود کنید.

    » پس از پرداخت شما به صفحه دانلود هدایت می شوید و می توانید فایل مورد نظر خود را دانلود کنید. همچنین ایمیلی حاوی لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد.

    • فایل پروتئوس شامل: فایل های طراحی PCB مدار با نرم افزار پروتئوس, مناسب ساخت PCB به روش اتو به همراه راهنمای ساخت PCB
    • فایل آلتیوم شامل: فایل های طراحی PCB مدار با نرم افزار آلتیوم (ﭘﺮوﺗﻞ) آماده ارائه به شرکت های چاپ PCB

    تضمین کیفیت PCB               طراحی یک لایه PCB              طراحی شده بر اساس قطعات موجود در بازار ایران

     

     

    نظر یادتون نره…

    عابد رازانی
    عابد رازانیhttps://emic.ir/
    فارغ التحصیل کارشناسی الکترونیک از دانشکده باهنر شیراز و علاقمند به برنامه نویسی و طراحی مدارات الکترونیکی, در حال حاضر به تولید محتوای آموزشی و طراحی و انجام پروژه مشغول هستم.

    30 نظرات

    1. آیا می توان از این منبع تغذیه برای تغذیه گیرنده ریموت ASK 433MHz سوپرهترودین مدل RXB45 و دو رله استفاده کرد؟

    2. با سلام تشکر بابت سایت خوبتان
      یک سوال من این مدار را بستم با همین قطعات و وات ها فقط مشکل اینجا است که ولتاژ ورودی به رگولاتور حدود ۳۶ ولت است و رگولاتور ۷۸۰۵ دارد خروجی ۹ ولت می دهد . آیا ولتاژ ورودی به رگولاتور باید همین قدر باشد ؟ آیا زیاد نیست ؟
      درواقع چه کار باید انجام دهم تا این ولتاژ ورودی کاهش پیدا کند

      • سلام, ولتاژ خروجی 7805 نباید 9 ولت باشد و اگر بیشتر از 5 ولت باشد رگولاتور مشکل دارد بررسی کنید ممکن است 7809 باشد. اگر جریانی که از مدار می کشید کم باشد ولتاژ ورودی رگولاتور افزایش می یابد.

    3. سلام جناب مهندس عزیز
      دو تا سوال داشتم خدمت شما
      ۱)آیا می توان از این منبع تغذیه برای سنسور مادون قرمز( https://emic.ir/1399/08/26/آشنایی-با-سنسور-مادون-قرمز-cny70-به-همراه-مد/ ) سایت خودتون به همراه رله استفاده کرد؟
      ۲) به یک ترانزیستور یا حالا قطعه سه پایه ارزانی نیاز دارم که وقتی به پایه بیس خروجی مادون قرمز می دیم اتصال بین کلکتور و امیتر وصل شود و پس از برداشتن جریان هم چنان وصل بماند اما برای بار. مجدد که این کار را می کنیم قطع شود آیا همچین چیزی وجود داره؟
      امیدوارم که منظورم را متوجه بشید
      اگر کسی تجربه این کار را داره هم کمکم کنه

    4. سلام مهندس
      تشکر از مطالب خوبی که به اشتراک میگذارید
      درصورت متصل نبودن بار اتلاف توان در مقاومتهای R4 و R3 سمت DC مشهود است اما چرا در مداری که بستم مقاومت R1 در ورودی یا سمت AC بیشتر گرم میشه!
      دوم اینکه چرا خازن الکترولیت پس از مدتی باد کرد و ترکید !! پلاریته رو دقت کردم درست وصل کرده بودم ! بیشتر از اینکه بخوام به مدار ایراد بگیرم برام سئواله که چرا وقتی به خازن ولتاژ بیشتری نرسیده بعد از مدتی باد میکنه و میترکه چون معمولا بر اثر چلاریته معکوس یا ولتاژ بالاتر خازن دیدم که میترکه.
      چیزی به خروجی وصل نکرده بودم فقط LED بود، دلیل گذاشتن این کامنتم فقط بحث خازنه. سپاسگذارم.

      • سلام, حتما باید مصرف کننده به خروجی مدار بالا متصل باشد و بدون اتصال مصرف کننده مدار را تست نکنید. باید از خازن C1 جریان کشیده شود تا ولتاژ روی ان افت کند در صورت متصل نبودن مصرف کننده به خروجی, جریان زیادی از خازن C1 کشیده نمی شود و در نتیجه ولتاژ کمی روی ان افت می کند که در نتیجه ان ولتاژ زیادی دو سر خازن C2 می افتد و خازن می سوزد.

        • سلام

          برای جلوگیری از تخریب خازن الکترولیت صافی خروجی (انباشتگی بار در خازن) در حالت بی باری (NO LOAD) چکار می‌شود انجام داد؟

    5. سلام، میتونم از این مدار برای تغذیه سنسور PIR استفاده کنم ؟
      بجای رگولاتور میتونم دیود زنر 5.1 ولت بزارم؟ در این صورت به چه تغییراتی نیازه ؟

    6. با سلام من ساختم عالی بود برای ساخت لامپ led استفاده کردم. فقط چطور می تونم جریانش رو افزایش بدم. ممنون

    7. سلام.ابتدا مقاومت ۱۰۰ اهمی نزدی خروجی سوخت.عوضش کردم و قوی تر گذاشتم باز سوخت.بعد ۱۰۰ اهمی سر ورودی دود کرد.آخر سر هم رگولاتورم منفجر شد🤦‍♂️.در تمام مدت مصرف کننده(یه موتور معمولی) بهش متصل بود.تاز خازن ۴۰۰ ولتی ام هم باد کرد😔.با تشکر از طراح🌷

      • سلام, دوست عزیز دقت کنید که ماکزیمم جریان خروجی که می توانید از این مدار بکشید 100 میلی امپر است. شما با اتصال موتور به این مدار جریان بیشتری از ان کشیده اید که در نتیجه باعث داغ شدن مقاومت ها و اسیب به قطعات مدار شده اید

      • دوست عزیز و گرامی،
        خازن 400 ولت مدار از نوع پلی استر میباشد.
        هیچ وقت ندیدم و نشنیدم که خازن پلی استر باد کرده
        باشه.
        موفق و پیروز باشید.

    8. پس از قطع مدار از برق شهر خازن همچنان تا 15 الی 20 ثانیه باردار می باشد و هنگام تماس دست با دوشاخه خازن روی بدن انسان تخلیه میگردد چگونه میتوان این مشکل را برطرف نمود

    9. سلام ، من یه مداری ساختم که توش کلا یه رله قراره به برق شهر وصل بشه ، این مدار رو میشه به جای اداپتور موبایل استفاده کنم؟ و اگر بصورت مداوم تو برق باشه مشکلی براش پیش نمیاد؟

    10. خازن چطور ولتاژ را کاهش میده؟ علت استفاده از r2و r3 چیه؟؟ ال ای برای مشخص بودن خاموش یا روشن بودن منبع تغذیه است؟؟ ظرفیت های خازن و مقاومت چگونه انتخاب شده؟

      • راکتانس خازن در ولتاژ AC مانند یک مقاومت باعث کاهش ولتاژ می شود و همچنین برخلاف مقاومت که باعث تلفات توان می شود راکتانس خازن تلفات توان ندارد و به همین دلیل از خازن به جای مقاومت استفاده می شود. در اینده یک پست در مورد طراحی مدار منبع تغذیه بدون ترانس قرار خواهم داد که در ان نقش قطعات و نحوه مقدار دهی قطعات برای جریان های خروجی مختلف را توضیح خواهم داد.

        • چرا توی این مدار یا مدار های این مدلی خازن بعد از پل دیود، پلاریته منفی پل دیود به مثبت خازن وصل شده؟

    ارسال دیدگاه

    لطفا نظر خود را وارد کنید!
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

    spot_img