در این پست از سایت اِمیک, نحوه ساخت یک مدار بسیار کاربردی و کاملا عملی و تست شده به نام مدار محافظ اتصال کوتاه و اضافه جریان برای منبع تغذیه توضیح داده شده است.
این مدار به خروجی منبع تغذیه متصل می شود و در صورت اتصال کوتاه شدن منبع تغذیه و یا کشیدن جریان بیش از اندازه از ان, خروجی را قطع می کند و از منبع تغذیه ما محافظت می کند تا بخاطر اتصال کوتاه و یا جریان کشی بیش از اندازه اسیب نبیند. همچنین علاوه بر قطع خروجی, یک بازر هشدار دهنده و یک LED را نیز فعال و روشن می کند تا ما را از اتفاق افتادن اتصال کوتاه اگاه کند.
در واقع این مدار به صورت یک واسط بین ولتاژ خروجی منبع تغذیه و وسیله ای که می خواهیم به منبع تغذیه متصل کنیم قرار می گیرد و از منبع تغذیه ما در برابر اتصال کوتاه و اضافه جریان محافظت می کند.
پس از رفع اتصال کوتاه و یا مشکل به وجود امده, برای وصل شدن دوباره ولتاژ خروجی باید یک کلید فشاری که در مدار تعبیه شده را فشار دهیم تا مدار دوباره به شرایط عادی برگردد.
این مدار محافظ, از قطعات معمولی و بسیار ارزان قیمتی تشکیل شده است که این قطعات را به راحتی می توانید از اکثر فروشگاه های قطعات الکترونیکی تهیه کنید. برای این مدار یک PCB مناسب نیز طراحی شده که کار را برای ساخت مدار راحت تر می کند. در زیر تصویر برد ساخته شده این مدار را مشاهده می کنید. در انتهای مطلب نیز می توانید کلیپ تست عملی مدار را مشاهده کنید.
از این مدار محافظ می توان برای انواع منبع تغذیه های DC (منبع تغذیه های آزمایشگاهی, آداپتورهای DC, ماژول ها و مبدل ها, رگولاتورهای ولتاژ و…) با ولتاژ خروجی ثابت یا متغیر استفاده کرد. این مدار مناسب منبع تغذیه با جریان خروجی 5 یا 6 امپر به پایین می باشد. بنابراین اگر منبع تغذیه شما دارای جریان خروجی 6 امپر به پایین است, این مدار محافظ مناسب منبع تغذیه شما می باشد.
این مدار محافظ بسیار دقیق, حرفه ای و حساس می باشد و عملکرد بسیار خوبی در محافظت از منبع تغذیه و دیگر مدارات و وسایلی که نیاز به محافظت در برابر اتصال کوتاه و اضافه جریان دارند را دارد. افت ولتاژ در این مدار بسیار پایین است و در حدود 0.1 ولت به ازای 1 امپر می باشد. همچنین مدار دارای یک پتانسیومتر برای تنظیم حساسیت مدار محافظ می باشد که در فایل راهنمای همراه مدار به طور کامل در مورد این موارد توضیح داده شده است.
در ادامه می توانید فایل آموزش کامل ساخت این مدار محافظ اتصال کوتاه و اضافه جریان بسیار کاربردی را که شامل شماتیک مدار به همراه توضیحات کامل ان, PCB طراحی شده برای این مدار و دیگر موارد لازم را تهیه و دانلود کنید.
کلیپ تست عملی مدار :
نظر یادتون نره…
سلام
زمانی که از مدار جریان میکشم عمل میکند ولی هنگام اتصال کوتاه قطع نمیکند مشکل از کجا میتونه باشه؟
سلام, مولتی ترن که مربوط به تنظیم حساسیت مدار است را تغییر و تنظیم کنید
سلام آقای رازانی . آیا امکان سفارش و خرید PCB مدار محافظ اتصال کوتاه و اضافه جریان برای ما وجود دارد ؟ این جانب به دلیل مشغله کاری فرصت ساخت PCB این مدار را ندارم . ممنون می شوم اگر بتوانم PCB این مدار را از شما تهیه کنم . با تشکر
سلام, بزودی کیت این مدار در فروشگاه اِمیک (emicshop.ir) موجود خواهد شد.
سلام, در حال حاضر کیت این مدار در سایت فروشگاه اِمیک (emicshop.ir) موجود می باشد. لینک محصول “کیت محافظ اتصال کوتاه و اضافه جریان“
سلام
مداری مثل همین برای منبع تغذیه متغییر 10 آمپر هم دارید؟در خروجی 10 آمپر جریان کشی داشته باشیم
آرمان قربان پور
سلام خسته نباشید مدار من کار نمیکنه
همه چیز هم خریداری کردم
ولی اتصال کوتاه که میکنم ارمیچرم وایمیسخ بعد دوباره شروع میکنه به حرکت اصلا مدار تاثیری روش نداره
نمیفهمم مشکلشم چیه همه چیش رو تست کردم سالمه
سلام, مولتی ترن که مربوط به تنظیم حساسیت مدار است را تغییر و تنظیم کنید ممکن است به دلیل تنظیم نکردن مولتی ترن باشد.
سلام یه دونه محافظ میخوام برای برق48ولت dcکه اگر بالای 30رفت برق رو قطع کند وهمچنین پایین تر از 25 امد قطع کندو جریان بالای 10امپر نرود
سلام من یک امپلی فایر ۲۴ ولت ۵امپر استریو دارم که۲۵۰ وات قدرت و۲۰۰وات RMSکه تغذیه خراب شده که تعمیرشدمیخوام تغذیه اونو تست کنم که ایراد نداشته باشه میشه از این برد کیت آموزشی استفاده کنم تغذیه قابلیت جدا شدن داره
آیا میشه با تغییر در رله این مدار(قرار دادن رله 12 ولت سوکت دار بزرگ که تا 20 آمپر عبور می دهد) جریان بیشتری از این مدار کشید؟ چون این رله تا 7 آمپر بیشتر نمی تونه جریان عبور بده، میخواستم بدونم گذاشتن رله بزرگتر کمک میکنه به جریان بیشتر کشیدن؟ ممنون
بجز رله برخی دیگر از قطعات نیز باید تغییر کنند. در اینده فرصتی پیش امد مدار با جریان بالاتر نیز طراحی خواهم کرد و در سایت منتشر می کنم.
سلام وقت بخیر
چرخاندن مولتی ترن روی جریان خروجی تاثیر داره یا نه
سلام, توسط مولتی ترن ما مشخص می کنیم که با چه میزان جریان کشی, خروجی منبع تغذیه قطع شود. در واقع مولتی ترن حساسیت مدار محافظ بالا را تعیین می کند.
سلام من میتونم این مدار رو به خروجی مدار Lm317وصل کنم ؟؟
میشه به جایه میکرو سوئیچ از یه کلید شستی استفاده کرد؟
سلام, بله
بله
سلام سوالی دیگه هم داشتم آیا بجای BD139 از BC547 استفاده کنیم چون هر دوشون NPN هستن بازم مدار عمل می کنه؟ چون من به مغازه الکترونیکی رفتم BD139 گیرش نیامده بود
سلام, BD139 یک ترانزیستور معروف و پر استفاده است و به راحتی باید بتوانید تهیه کنید با BC547 مدار تست نشده است و توصیه می کنم قطعات را تغییر ندهید تا بدون مشکل از مدار جواب بگیرید.
ممنون
سلام وقت بخیر
ممنونم ازتون فایلها از طریق ایمیل به دستم رسید
سلام ابعاد pcb چند در چند هستش؟
سلام, 6.3 سانتی متر در 5 سانتی متر