در این پست از سایت اِمیک, مدار یک منبع تغذیه متغیر 1.2 ولت تا 37 ولت با جریان خروجی حداکثر 10 امپر با استفاده از ای سی رگولاتور LM317 قرار داده شده است. این مدار بر اساس رگولاتور ولتاژ LM317 که یکی از کاربردی ترین و پر استفاده ترین رگولاتورها در بازار می باشد طراحی شده است, در ادامه با این ای سی رگولاتور بیشتر اشنا می شویم.
همانطور که گفته شد رگولاتور ولتاژ LM317 یکی از کاربردی ترین و پر استفاده ترین رگولاتورها می باشد که می توان ولتاژ خروجی ان را با استفاده از یک پتانسیومتر در محدوده 1.2 تا 37 ولت تغییر داد. البته ولتاژ خروجی این رگولاتور به ورودی ان بستگی دارد, یعنی ولتاژ ورودی این رگولاتور, برای ولتاژ خروجی حداکثری باید از 37 ولت بیشتر باشد. به عنوان مثال در صورتی که ولتاژ ورودی ما 24 ولت باشد, خروجی می تواند در محدوده 1.2 ولت تا کمی کمتر از 24 ولت تغییر کند.
به این نکته نیز توجه کنید که حداکثر ولتاژ ورودی این ای سی 40 ولت می باشد و ولتاژ ورودی نباید از این مقدار بیشتر شود تا ای سی اسیب نبیند. نکته دیگر این است که جریان خروجی این رگولاتور در حالت عادی حدود 1.5 امپر می باشد که ما در مدار زیر با اضافه کردن ترانزیستورهای قدرت, جریان خروجی را به حدود 10 امپر افزایش داده ایم. در ادامه شماتیک این مدار را مشاهده می کنید.
مدار منبع تغذیه متغیر 10 امپر با LM317 :
از ویژگی های خاص رگولاتور LM317 داشتن بخش محافظت گرمایی داخلی می باشد. این ویژگی باعث می شود در صورتی که جریان زیادی از ای سی کشیده شد و ای سی داغ شد، بطور خودکار جریان خروجی کم شود تا به ای سی اسیب وارد نشود. همچنین این مدار دارای دو دیود محافظ نیز می باشد.
ترانزیستورهای Q1 تا Q4 برای افزایش جریان خروجی به 10 امپر استفاده شده اند. مقاومت های R1 تا R5 مقاومت از نوع اجری با توان 10 وات می باشند. همانطور که مشاهده می کنید در بالا ورودی با IN و خروجی با OUT مشخص شده است که ورودی را باید به ولتاژ DC (حداقل 4.2 ولت و حداکثر 40 ولت) متصل کنید و در خروجی می توانید با تغییر پتانسیومتر RV1 ولتاژ را روی مقدار مورد نظر خود تنظیم کنید.
نکته: حتما برای ای سی رگولاتور LM317 از هیت سینک استفاده کنید و در صورت داغ شدن ترانزیستورهای Q1 تا Q4 برای انها نیز هیت سینک مناسب استفاده کنید. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
قطعات مدار :
- مقاومت R1=2.2 اهم اجری 10 وات
- مقاومت R2,R3,R4,R5=0.47 اهم اجری 10 وات
- مقاومت R6=220 اهم 0.25 وات
- پتانسیومتر RV1=10K اهم ولومی
- خازن الکترولیت C1=100uF/50V
- دیود D1,D2=1N4007
- دو عدد ترمینال پیجی دو پین برای ورودی و خروجی مدار
- ای سی رگولاتور U1=LM317T به همراه هیت سینک
- ترانزیستور Q1,Q2,Q3,Q4=TIP36
نظر یادتون نره…
سلام عزیز، تو این مدار میشه بجای LM317 با خروجی 1 آمپر از LM350 که 3 آمپر خروجیش هست استفاده کرد.
سلام میشه بگید از چه ترانسی باید استفاده کرد؟
سلام, ورودی مدار بالا DC است. اگر می خواهید از ترانس در ورودی استفاده کنید, ولتاژ خروجی ترانس را قبل از اعمال به مدار باید توسط پل دیود و خازن صافی تبدیل به DC کنید. از ترانس با ولتاژ های مختلف تا حداکثر 28 ولت می توانید استفاده کنید
سلام خسته نباشید میشه به جای چند تا ترانزیستور ۲ عدد رگولاتور lm۳۱۷ بگذاریم
سلام, خیر
به جای مقاومت ۰.۴۷ اهم میشه ۰.۵۶ اهم ۱۰ وات استفاده کرد؟
بله
از جواب و پاسخ شما کمال تشکر را دارم
سلام میشه بجای TIP36 از TIP42c استفاده کنیم؟
لطفا جواب بدین ممنون🌹
سلام, بله ولی TIP42 ضعیف تر می باشد
سلام ببخشید دوباره می پرسم اگر این ترانزیستور بذاریم توی مدار، جریان خروجی نصف جریانی که TIP36 میده (۱۰ آمپر)هست یا پایین تر از نصف این جریان به ما میده؟ ممنون🌹
سلام اگه مقاومت 2R2 رو حذف کنیم و بجای پتانسیومتر ولومی مولتی ترن ۱۰ کیلواهم بذاریم مشکلی ایجاد نمی کنه؟
سلام مدار جریان ازش عبور نمیکنه فقط ولتاژ مشکل چیه ؟
و اینکه بار سوم هست میپرسم لطفا جواب بدید
سلام
در صورتی که در خروجی ولتاژ به درستی تغییر می کند ولی جریان خروجی کم می باشد باید ترانزیستورهای Q1 تا Q4 را بررسی کنید که ترتیب پایه های انها را رعایت کرده باشید و همچنین انها را تست کنید که سالم باشند.
سلام مدار جریان ازش عبور نمیکنه فقط ولتاژ مشکل چیه ؟
ممنون
سلام توی pcb ها ورودی و خروجی ها هرکدوم دوتا شکل دایره و مربع داره کدوم مثبت و کدوم منفیه
سلام, مربع مثبت و دایره منفی می باشد
سلام جایگزین tip36??
سلام خسته نباشید.مدار خیلی عالی بود من ساختم و کار کرد . ولوم رو با یک ولوم ۱ کیلو سری کردم تا ولتاژ دقیقتر تنظیم بشه.فقط چطور میشه به این مدار یک کنترل جریان و محافظ اتصال کوتاه اضافه کرد ممنون میشم راهنمایی کنید.
آموزش ساخت مدار محافظ اتصال کوتاه و اضافه جریان
ببخشید ایا مداری هست که بتواند امپر ورودی را در خروجی افزایش دهد
سلام
امکانش هس از این مدار بیشتر از ۱۰آمپر کشید؟
سلام برشما ممنون از بابت زحماتتتون و مداری که گذاشتین یه سوال اگر به جای مقاومت های 0.47 اهم یه تیکه سیم بزنیم چه اتفاقی میفته؟ آخه 0.47 اهم خیلی مقدار کمی هست. میشه بفرمایید اصلا دلیل وجود این مقاومت در مدار چی هست؟
من هم می خوام همین رو بدونم که اگر مشکلی نیس یه تیکه سیم بذارم
یعنی خروجی ان میشه ۲۴ولت۱۰امپر استاد