در این پست از سایت اِمیک, یک مدار بسیار کاربردی به نام هشدار دهنده (آلارم) شارژ کامل باتری قرار داده شده است. این مدار به عنوان یک واسط بین شارژر و باتری قرار می گیرد و زمانی که شارژ باتری کامل شد به ما اعلام می کند. از این مدار می توان برای تمام شارژرهای معمولی استفاده کرد. مدار زیر دارای دو عدد LED برای نمایش وضعیت شارژ باتری می باشد.
این مدار برای باتری ماشین یا موتورسیکلت و یا… که معمولا از نوع سربی-اسیدی هستند و یا دیگر نوع باتری ها, قابل استفاده است. مدت زمان شارژ باتری بستگی به جریان خروجی شارژر دارد و این مدار تاثیری بر جریان شارژر ندارد. هر چه جریان خروجی شارژر بیشتر باشد باتری سریع تر شارژ کامل می شود ولی در صورتی که جریان خروجی شارژر خیلی زیاد باشد باعث داغ شدن و اسیب به باتری می شود. بنابراین جریان شارژ باتری را معمولا کمتر از 10% جریان خود باتری انتخاب می کنند.
همانطور که گفته شد این مدار دارای دو LED می باشد که در مدار زیر با LED1 (به رنگ سبز) و LED2 (به رنگ قرمز) مشخص شده اند. زمانی که باتری در حال شارژ شدن است LED1 یا ال ای دی سبز روشن است و زمانی که شارژ باتری کامل شد این LED خاموش می شود. بنابراین زمانی که LED1 خاموش بود, یعنی شارژ باتری کامل است.
ال ای دی قرمز یا LED2 زمانی که پلاریته (مثبت و منفی) باتری برعکس متصل شود روشن می شود و در صورت روشن شدن LED2 برای جلوگیری از اسیب به باتری سریعا پلاریته را عوض کنید. در ادامه شماتیک این مدار را مشاهده می کنید:
مدار هشدار دهنده شارژ کامل باتری :
در بالا مدار هشدار دهنده شارژ کامل باتری را مشاهده می کنید که این مدار قابل استفاده برای باتری های 6 و 12 ولت می باشد. شارژر باتری خود را باید به قسمتی که با ورودی مشخص شده متصل کنید و باتری را هم به خروجی متصل کنید.
در صورتی که جریان خروجی شارژر شما زیر 1 امپر است برای دیود D1 از 1N4001 استفاده کنید و در صورتی که جریان خروجی شارژر شما بین 1 تا 3 امپر است از دیود 1N5401 برای D1 استفاده کنید. ماکزیمم جریانی که این مدار می تواند تحمل کند 3 امپر است, بنابراین برای بسیاری از شارژرها قابل استفاده است.
در صورتی که از مدار بالا برای باتری 6 ولت استفاده می کنید مقاومت R3 باید 470 اهم باشد و در صورت استفاده از باتری 12 ولت مقاومت R3 را 680 اهم قرار دهید. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات:
- مقاومت R1=56Ω اهم
- مقاومت R2=100Ω اهم
- مقاومت R3 طبق توضیحات
- ترانزیستور Q1=BC557
- دیود D1 طبق توضیحات
- دیود D1,D2=1N4148
- یک LED سبز 5 میلیمتر (LED1)
- یک LED قرمز 5 میلیمتر (LED2)
- دو عدد ترمینال پیچی 2 پین برای ورودی و خروجی مدار
نظر یادتون نره…
باسلام پایه های ترانزیستور چه جوربایذ وصل بشه منظورم بیس وکلکتور وامیتر هست مشخص نفرمودی باتشکر
سلام میشه به جای ترانزیستور از BC547 استفاده کرد؟؟؟
سلام, خیر BC557 نوع PNP می باشد و BC547 از نوع NPN است
ورودی مدار چند ولت هست؟
توضیحات را مطالعه کنید
بسیار عالی
استاد
سلام.
نمیشه به جای دیود D1 از 1N4007 استفاده کرد؟
سلام, بله می توانید بجای 1N4001 از دیود 1N4007 استفاده کنید
سلام. نحوه محاسبه مقاومت برای ولتاژ های مختلف به چه صورته؟ مثلا برای باتری ۳.۷ ولتی
لطفا در صورت امکان لطفا روش نصب نشانگر ولتاژ را به واتس آپ *** اینجانب ارسال بفرمایید
باتشکر
باسلام خدمت شما آقای مهندس رازانی
ممکن است نقشه نصب نشانگر ولتاژ دیجیتال به واتس آپ اینجانب بشماره *** ارسال بفرمایید. از لطف شما بسیارممنون هستم.
باتشکر ابوالقاسم خمیس آبادی
سلام خداقوت،میخواستم بدونم اگه بخوام از این مدار برای باتری ۱۴ ولت جارو شارژی استفاده کنم باید چه چیزایی رو تغییر بدم ،ممنون میشم اگه راهنمایی بفرمایید.
سلام من ترانزیستور npn ۱۳۰۰۷ دارم، برای جایگزینی چه تغییراتی در مدار باید انجام بدم؟
سلام
خیلی ممنون از اینکه مدارات الکترونیک رو گذاشتید وتوضیح داده اید.
سلام برای دوتا باطری لیتیومی 18650 میخوام استفاده کنم زمانی که ولتاژ به 7.4 رسید سبز و وقتی خالی شد و به شارژر زدم قرمز از چه مقاومت و دیودی استفاده کنم
با سلام و تشکر از مطالب بسیار خوب تون
مقاومت ال ای دی قرمز کدام یکی می باشد؟
سلام, R3