در این پست از سایت اِمیک, مدار یک منبع تغذیه 5 ولت با جریان خروجی 2 امپر قرار داده شده است. این مدار بر اساس رگولاتور ولتاژ 7805 طراحی شده است و برای افزایش جریان خروجی این رگولاتور به 2 امپر یک ترانزیستور (Q1) به مدار اضافه شده است. خروجی این منبع تغذیه در مقابل اضافه ولتاژ (overvoltage) محافظت شده است و اجازه افزایش ولتاژ خروجی بیش از 5 ولت را نمی دهد, بنابراین از این مدار منبع تغذیه برای پروژه های حساس و تغذیه میکروکنترلرها می توان استفاده کرد. همچنین فیوز F1 اجازه جریان کشی بیش از 2 امپر را از منبع تغذیه نمی دهد, بنابراین مدار زیر در مقابل جریان کشی بیش از اندازه بار نیز محافظت شده است. در ادامه شماتیک این مدار منبع تغذیه کاربردی را مشاهده می کنید:
همانطور که مشاهده می کنید این منبع تغذیه مدار ساده ای دارد و قطعاتی که در مدار استفاده شده, در بازار به فراوانی و با قیمت مناسب یافت می شوند و به راحتی می توانید از فروشگاه های قطعات الکترونیکی انها را تهیه کنید. ولتاژ ورودی مدار 12 ولت DC است و خروجی ان نیز 5 ولت DC با حداکثر جریان 2 امپر می باشد.
همانطور که گفته شد از ترانزیستور Q1 به منظور افزایش جریان خروجی رگولاتور 7805 استفاده شده است. همانطور که می دانید جریان خروجی این رگولاتور بین 0.5 تا حداکثر 1 امپر است که در مدار بالا با استفاده از ترانزیستور TIP42 جریان خروجی را به 2 امپر افزایش داده ایم.
برای محافظت خروجی مدار در مقابل اضافه ولتاژ از دیود زنر ZD1 استفاده شده است و این دیود اجازه افزایش ولتاژ خروجی مدار را به بیش از ولتاژ زنری خود نمی دهد که همانطور که مشاهده می کنید ولتاژ دیود زنر 5.1 ولت است بنابراین اگر به هر دلیلی ولتاژ خروجی مدار داشت از 5.1 ولت بیشتر می شد, دیود زنر این اجازه را نمی دهد و ولتاژ دوسر خود که همان ولتاژ خروجی مدار است را روی 5.1 ولت فیکس می کند.
نکته: برای ترانزیستور Q1 و رگولاتور IC1 از هیت سینک مناسب استفاده کنید. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات:
- مقاومت R1=4.7Ω اهم 1 وات
- خازن الکترولیت C1=220uF/16V
- خازن الکترولیت C4=22uF/16V
- خازن عدسی C2,C3=100nF
- رگولاتور IC1=7805 به همراه هیت سینک
- ترانزیستور Q1=TIP42 به همراه هیت سینک
- دیود زنر 5.1 ولت 0.5 وات (ZD1)
- فیوز شیشه ای 2 امپر (F1)
- دو عدد ترمینال پیچی 2 پین برای ورودی و خروجی مدار (Vin,Vout)
فایل PCB طراحی شده برای مدار تغذیه 5 ولت 2 آمپر با محافظ اضافه ولتاژ را می توانید از طریق دکمه زیر پرداخت و دانلود کنید.
» پس از پرداخت شما به صفحه دانلود هدایت می شوید و می توانید فایل مورد نظر خود را دانلود کنید. همچنین ایمیلی حاوی لینک دانلود به ایمیل شما ارسال خواهد شد.
- فایل پروتئوس شامل: فایل های طراحی PCB مدار با نرم افزار پروتئوس, مناسب ساخت PCB به روش اتو به همراه راهنمای ساخت PCB
- فایل آلتیوم شامل: فایل های طراحی PCB مدار با نرم افزار آلتیوم (ﭘﺮوﺗﻞ) آماده ارائه به شرکت های چاپ PCB
✓ تضمین کیفیت PCB ✓ طراحی یک لایه PCB ✓ طراحی شده بر اساس قطعات موجود در بازار ایران
مدارهای مشابه:
- مدار منبع تغذیه متغیر 10 امپر با LM317
- آموزش ساخت مدار محافظ اتصال کوتاه و اضافه جریان
- مدار منبع تغذیه 12 ولت با جریان بالا
- مدار منبع تغذیه 12 ولت بدون ترانس
- منبع تغذیه متقارن قابل تنظیم با LM317 و LM337
- مدار منبع تغذیه متغیر 1.2 تا 33 ولت 3 امپر با LM350
- منبع تغذیه 1.2v تا 24v بسیار ساده با LM317
- مدار منبع تغذیه 9 ولت با رگولاتور 7809
- مدار منبع تغذیه متغیر 30 ولت 3 امپر
نظر یادتون نره…
درود. اگه رگلاتور و یا ترانزیستور طوری بسوزه که اتصال کوتاه بشه ۱۲ ولت نمیاد تو خروجی و آسیب به مصرف کننده بزنه؟
سلام،اون زنری رو که آخر مدار گذاشتید. حداکثر جریان 1میلی آمپر رو عبور میده پس چطور ممکن که 2 آمپر در خروجی داشته باشیم!!!؟
سلام, رگولاتور 7805 و ترانزیستور وظیفه کاهش ولتاژ و عبور جریان را دارند و زنر به عنوان یک محافظ است تا در صورتی که نوسان لحظه ای در ولتاژ خروجی پیش امد عمل کرده و اجازه افزایش لحظه ای ولتاژ خروجی را ندهد.
سلام ممنون از مداری که گذاشتین من تو این مدار بجای 7805 از 78R05 استفاده کردم و دو تا زنر 5.1 ولت و یه 5 ولت رو سوزوند در صورتیکه من بدون زنر ولتاژ فیکس شده 4.9 ولت رو می دیدم. حالا سوالم اینه که 1.چرا زنر ها سوختن؟ 2.آیا میشه به ورودی 24 ولت بدیم؟ ممنون میشم🌹
سلام
اگه بیخواهیم
دو خروجی داشته باشیم از شون
یکی ۱ امپر
یکی دیگه شون ۲ امپر
میشه مدار شون بزارید