در این پست از سایت اِمیک, یک مدار بسیار کاربردی و کاملا عملی به نام مدار کلید فعال شونده در تاریکی قرار داده شده است. به این مدار سوئیچ نوری یا سنسور نوری و… نیز گفته می شود. این مدار با استفاده از یک فتوسل یا LDR ساخته شده است که در ادامه شماتیک ان را مشاهده می کنید.
همانطور که مشاهده می کنید مدار بالا از قطعات کمی تشکیل شده که مهم ترین این قطعات ترانزیستور 2N2222 و فتوسل (LDR) می باشند, که تمام این قطعات را به راحتی می توانید از فروشگاه های قطعات الکترونیکی تهیه کنید و هزینه ساخت این مدار نیز بسیار پایین است.
عملکرد مدار بالا به این صورت است که در شرایطی که محیط روشن است و نور وجود دارد, فتوسل تقریبا اتصال کوتاه بوده و بیس ترانزیستور Q1 زمین می شود و باعث خاموشی این ترانزیستور می شود. که در نتیجه رله و LED عمل نمی کنند.
با تاریک شدن محیط مقاومت فتوسل افزایش یافته و در نتیجه بیس Q1 دیگر به زمین متصل نیست و از طریق پتانسیومتر RV1 و مقاومت R1 تغذیه می شود و ترانزیستور Q1 فعال می شود. با فعال شدن Q1 رله فعال شده و LED نیز روشن می شود. ما به عنوان مثال به خروجی رله یک لامپ 220 ولت متصل کرده ایم تا با فعال شدن رله, لامپ نیز روشن شود. شما به دلخواه می توانید وسیله دیگری را به خروجی رله متصل کنید تا با تاریک شدن محیط ان وسیله روشن شود. فقط دقت کنید که جریان یا توان وسیله ای که به رله متصل می کنید, نباید از حداکثر جریان یا توان رله بیشتر باشد.
برای تنظیم حساسیت مدار بالا از پتانسیومتر RV1 استفاده کنید. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات:
- مقاومت R1,R2=1K اهم
- پتانسیومتر (ولومی) RV1=50K اهم
- دیود D1=1N4007
- ترانزیستور Q1=2N2222A
- ال ای دی 5 میلیمتر یک عدد (LED)
- فتوسل (LDR)
- رله 9 ولت تک کنتاکت (Relay)
- ترمینال پیچی 2 پین برای اتصال تغذیه مدار (V1)
- ترمینال پیچی 2 پین برای اتصال لامپ یا وسیله مورد نظر شما (Lamp)
- ترمینال پیچی 2 پین برای اتصال برق شهری (V2/230VAC)
نظر یادتون نره…
با سلام و عرض ادب خدمت اقای عابد رازانی و سایت خوبتون
میخواستم بدونم چرا دیود رو با دو پایه ی coil موازی کردین ؟
با تشکر .
سلام, دیود هرزگرد برای حذف ولتاژ القایی حاصل از بارهای سلفی و جلوگیری از اسیب به قطعات مدار استفاده شده است