در این پست از سایت اِمیک, مدار یک دماسنج بسیار ساده ولی در عین حال بسیار حساس و قابل اعتماد با استفاده از دیود 1N4007 قرار داده شده است. در این مدار از یک دیود معمولی 1N4007 به عنوان سنسور دما برای تشخیص دمای محیط استفاده شده است. احتمالا شما دارید فکر می کنید که چگونه می شود از یک دیود معمولی به عنوان سنسور دما استفاده کرد؟ پاسخ این سوال بسیار ساده است, ولتاژ اتصال مستقیم دیود با توجه به میزان دمای محیط تغییر می کند. که با توجه به این ویژگی دیود می توان از انها به عنوان سنسور دما استفاده کرد و به راحتی و با هزینه بسیار کم و بدون نیاز به سنسورهای گران قیمت دما, یک مدار دماسنج بسیار حساس و ارزان قیمت ساخت. در ادامه شماتیک این مدار جالب و کاربردی را مشاهده می کنید:
همانطور که مشاهده می کنید, شماتیک مدار بالا بسیار ساده می باشد و از دو ترانزیستور Q1 و Q2 به عنوان سوئیچ برا کنترل کردن رله استفاده شده است. با اتصال وسیله مورد نظر خود به رله, می توانید با توجه به دمای محیط ان وسیله را کنترل کنید. به عنوان مثال شما می توانید با اتصال یک بازر به رله مدار را تبدیل به یک سیستم هشدار دهنده دما کنید. دیود D1 نیز به عنوان سنسور دما استفاده شده است. به وسیله پتانسیومتر RV1 می توانید مدار را تنظیم کنید و مشخص کنید که در چه دمایی رله فعال شود.
برای تغذیه مدار بالا می توانید از یک باتری کتابی 9 ولت و یا هر منبع تغذیه 9 ولتی استفاده کنید. رله استفاده شده در مدار بالا هم از نوع رله 9 ولت تک کنتاکت 10 آمپر می باشد و به این نکته هم توجه کنید که از انجایی که رله 10 امپر است, ماکزیمم جریان دستگاهی که به رله متصل می کنید نباید از 10 امپر بیشتر باشد. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات:
- مقاومت R1,R2=1K اهم
- پتانسیومتر (ولومی) RV1=10K اهم
- دیود D1,D2=1N4007
- ترانزیستور Q1,Q2=2N4401
- رله 9 ولت تک کنتاکت 10 آمپر (RELAY)
- ترمینال پیچی 2 پین برای اتصال تغذیه به مدار (B1)
نظر یادتون نره…
سلام
میشه از تغذیه ۵ و رله ۵ استفاده کرد؟(جایگزینی)
سلام
این مدار رامیشه جایگزین سنسور lm35 کرد اگه میشه راهنمایی بفرماید چون سنسور واقعا گران شده وبرای خریدنش باید وام گرفت .اگه میشه زود راهنمایی بفرمایید.
سلام سنسور دما lm35سه پایه داره اگر مدار بخواهیم جایگزین کنیم چه باید کرد.
سلام, پست “مدار ترموستات ساده با سنسور LM35” را بررسی کنید.
سلام
زمانی که دیود افزایش دما پیدا میکند اتلاف ولتاژ و همینطور جریان بر سر پایه بیس ترانزیستور Q یک برقرار است و در ادامه Q1 سایر اجزا را راه اندازی می کند.
این روند درستِ ؟