در این پست از سایت اِمیک, نحوه تست سلامت سنسورهای فرستنده و گیرنده مادون قرمز (IR) را توضیح خواهم داد. در ابتدا بهتر است که با سنسورهای مادون قرمز بطور خلاصه اشنا شویم و در ادامه ان نحوه تست انها را اموزش خواهم داد.
سنسورهای فرستنده و گیرنده مادون قرمز یا IR :
شکل ظاهری این سنسورها شبیه به LED های معمولی است و تقریبا همان ساختار LED ها را دارند. فرستنده های مادون قرمز دقیقا شبیه به LED ها هستند و تنها تفاوت انها این می باشد که نور انها در محدوده مادون قرمز است و با چشم قابل رویت نیست. سنسور های مادون قرمز دارای دو نوع فرستنده و گیرنده می باشند که در شکل زیر انها را مشاهده می کنید.
در تصویر بالا شکل ظاهری یک نمونه معمولی از سنسورهای فرستنده و گیرنده مادون قرمز را مشاهده می کنید که معمولا گیرنده به رنگ سیاه است و فرستنده دارای رنگ شفاف است.
سنسورهای مادون قرمز دارای کاربردهای بسیار زیادی هستند, به عنوان مثال در کنترل تلویزیون از سنسورهای مادون قرمز استفاده می شود یا در پروژه های مختلفی مانند شمارش دور موتور, سرعت سنح, ربات های مسیریاب و… از این سنسورها استفاده می شود.
سنسورهای فرستنده و گیرنده مادون قرمز دارای پلاریته (مثبت و منفی) هستند و هنگام استفاده از انها باید به پلاریته انها دقت کنید. در این سنسورها پایه بلندتر مثبت و پایه کوتاه منفی می باشد. در تصویر بالا می توانید مشاهده کنید که یکی از پایه ها از دیگری بلندتر است که پایه بلندتر همان مثبت است. همچنین اگر به سنسور دقت کنید متوجه می شوید که دور سنسور به صورت دایره نیست و یک سمت یا لبه ی ان صاف است و گرد نیست, پایه نزدیک به لبه ی صاف منفی می باشد.
سنسور فرستنده مادون قرمز در بایاس مستقیم استفاده می شود و سنسور گیرنده در بایاس معکوس استفاده می شود. وقتی که نور مادون قرمز به گیرنده برسد مقاومت ان کم می شود و اجازه عبور جریان را می دهد.
آموزش تست فرستنده و گیرنده مادون قرمز IR :
برای تست این سنسورها ما نیاز به یک مولتی متر داریم. ابتدا نحوه تست سلامت فرستنده مادون قرمز را توضیح می دهم. برای این کار مولتی متر را روی حالت تست دیود قرار دهید. اگر پایه مثبت فرستنده را به پراب قرمز و پایه منفی ان را به پراب سیاه وصل کنیم, باید یک عدد روی مولتی متر نمایش داده شود و همچنین در این حالت اگر با دوربین موبایل به فرستنده نگاه کنیم باید روشن شده باشد. با جابجا کردن پراب ها (یعنی پراب قرمز به پایه منفی و پراب سیاه به پایه مثبت) باید عدد 1 یا عبارت OL روی مولتی متر نمایش داده شود. در این شرایط فرستنده مادون قرمز سالم است.
برای تست گیرنده مادون قرمز نیز مولتی متر را روی حالت تست دیود قرار دهید. با وصل کردن پراب های مولتی متر به پایه های گیرنده, در هر دو حالت باید عدد 1 یا عبارت OL روی مولتی متر نشان داده شود. حالا برای ادامه تست گیرنده نیاز به یک کنترل تلویزیون (یا هر کنترلی که دارای فرستنده مادون قرمز است) داریم. پراب قرمز مولتی متر را به پایه منفی گیرنده و پراب سیاه مولتی متر را به پایه ی مثبت گیرنده وصل کنید. همانطور که گفته شد در ابتدا باید عدد 1 یا عبارت OL نمایش داده شود, حالا کنترل تلویزیون را دقیقا روبری گیرنده قرار دهید و یکی از دکمه های ان را فشار دهید. با فشار دادن دکمه باید روی مولتی متر یک عدد (بجای عبارت OL یا عدد 1) نمایش داده شود که به معنی هدایت کردن گیرنده و سالم بودن ان است.
نظر یادتون نره…
عالی بود ممنون
سلام خیلی ممنون از توضیحات دقیقتون سوالی دارم
اگر گیرنده IR روبروش کنترل تلویزیون بگیریم و قبل از اینکه یکی از دکمه های کنترل رو فشار بدیم مولتی متر عدد ۲.۹۹۹ ولت رو رو تست دیود نشون بده و OL نباشه و وقتی یه دکمه ای از تلویزیون رو فشار بدیم این عدد مثلا به ۲.۹۷۶ ولت برسه ولی از فاصله نزدیک باشه آیا سنسورمون ضعیفه؟ و بعد این گیرنده ها با ولتاژ بین ۱.۵ تا ۳ ولت کار میکنن درسته؟
خیلی ممنون
دمت گرم مهندس
سلام وقت بخیر سپاس خدا قوت
خیلی ممنون از اطلاعات مفیدتون
سلام.مهندس عزیز از مطلب خلاصه و مفیدتان بسیار ممنونم.گاها با این نکات کلیدی .علاقمند یا نیازمندی را از سردر گمی رهایی میدهید.که این فعل شما یک عمل عالی انسانی و پسندیده است.
من مهندس میرزائی از صالح آباد همدان هستم.
از سال ۵۸ (بیش از ۴۰ سال) در کار الکترونیک و تکنولوژیهای وابسته فعالیت میکردم.متاسفانه اخیرا به دلیل افزایش آثار مجروحیت جنگی.بستری ام .و اجازه فعالیت ندارم.
اما عزیزم .خوشحالم شما جای خالی ما را پر میکنید.
حتی بهتر از ما.
از درگاه خداوند متعال بهترین ها را برایتان آرزومندم. 🌹❤️