در این پست از سایت اِمیک, یک مدار بسیار کاربردی و کاملا عملی به نام منبع تغذیه 6 ولت بدون ترانس قرار داده شده است. همانطور که از نام این مدار مشخص است, در این مدار برای کاهش ولتاژ 220 ولت برق شهری از ترانسفورماتور استفاده نشده است که در ادامه با این مدار بیشتر اشنا خواهیم شد. شماتیک این مدار کاربردی را در زیر مشاهده می کنید:
مدار بالا از قطعات بسیار ارزان قیمتی تشکیل شده است که به راحتی در بازار پیدا می شوند. به همین دلیل می توانید با هزینه مناسب این مدار منبع تغذیه 6 ولت را بسازید. یکی دیگر از ویژگی های این مدار منبع تغذیه کوچک و سبک بودن ان به دلیل عدم استفاده از ترانس می باشد.
در این مدار برای کاهش ولتاژ 220 ولت برق شهری از یک خازن (C1) استفاده شده است. عملکرد مدار بالا به این صورت است که ولتاژ 220 ولت AC توسط خازن C1 کاهش داده می شود. سپس این ولتاژ AC توسط دیودهای D1 تا D4 یکسوسازی می شود و در ادامه توسط خازن صافی C2 به ولتاژ DC تبدیل می شود. در ادامه این ولتاژ DC توسط دیود زنر ZD1 روی 6.2 ولت ثابت می شود و در نهایت در خروجی مدار می توانیم یک ولتاژ حدود 6 ولت DC را دریافت کنیم. جریان خروجی این مدار نیز حدود 100 میلی امپر می باشد که جوابگوی تعداد زیادی از مدارات و قطعات می باشد.
نکته : دقت کنید که باید مصرف کننده به خروجی مدار متصل باشد و بعد مدار را به برق 220 ولت متصل کنید. یعنی به عنوان مثال اگر می خواهید یک موتور DC را با این مدار راه اندازی کنید, ابتدا موتور را به خروجی مدار متصل کنید و بعد ورودی مدار را به برق 220 ولت شهری وصل کنید. چون اگر مصرف کننده به خروجی مدار متصل نباشد, تمام جریان خروجی از دیود زنر عبور می کند و پس از مدتی دیود زنر داغ می شود و می سوزد.
توجه : این مدار ایزوله نمی باشد و در زمان اتصال به برق تمام مدار برق دار شده و در صورت تماس با خطوط مدار احتمال برق گرفتگی وجود دارد. در نتیجه هنگام کار با این مدار تمام نکات ایمنی را رعایت کنید و بهتر است بعد از ساخت مدار ان را درون یک جعبه عایق الکتریکی قرار دهید. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات:
- مقاومت R1=1M اهم 2 وات
- مقاومت R2,R3=100Ω اهم 2 وات
- مقاومت R4=1K اهم 0.25 یا 1/4 وات
- خازن پلی استر C1=1uF/400V
- خازن الکترولیت C2=1000uF/50V
- دیود D1,D2,D3,D4=1N4007
- دیود زنر 6.2 ولت 1 وات (ZD1)
- ال ای دی 5 میلیمتر (LED)
نظر یادتون نره…
با سلام
لطفا بفرمایید در اداپتورهای بدون ترانس کدام المان تعیین کننده ولتاژ خروجی ست . تشکر ادیم
سلام, خازن C1 و دیود زنر
سلام اگر بخواهیم جریان بیشتری در خروجی داشته باشیم باید چیکار کنیم .؟؟
سلام, مقدار خازن C1 را باید بیشتر کنید که در این صورت دیگر قطعات مدار هم باید تغییر کنند
مثبت اولی که میدی بالا مثبت بدیم یا پایین
متوجه سوالتون نشدم, اگه منظورتون ورودی 220 ولت AC هست که مثبت منفی نداره