در این پست از سایت اِمیک, مدار یک منبع تغذیه 12 ولت DC با جریان خروجی حداکثر 10 آمپر قرار داده شده است. این مدار بسیار ساده می باشد و از قطعات نسبتاً کم و معمولی تشکیل شده است که به راحتی می توانید این قطعات را از فروشگاه های قطعات الکترونیکی تهیه کنید و این مدار منبع تغذیه کاربردی را بسازید. قطعه اصلی این مدار رگولاتور ولتاژ 7812 می باشد که وظیفه رگوله کردن و تثبیت ولتاژ خروجی روی 12 ولت DC را برعهده دارد. در ادامه شماتیک این مدار کاربردی را مشاهده می کنید:
عملکرد مدار بالا به این صورت است که ولتاژ 220 ولت برق شهری توسط ترانس (TR1) کاهش داده می شود. ترانس مدار از نوع سه سر (دوبل) با ولتاژ خروجی 12 ولت و جریان 10 امپر می باشد. البته جریان خروجی ترانس کمتر از 10 امپر نیز می تواند باشد که درصورت استفاده از ترانس با جریان کمتر, جریان خروجی مدار کاهش می یابد. مثلا اگر از ترانس 5 امپر استفاده کنید, جریان خروجی مدار منبع تغذیه شما حداکثر 5 امپر خواهد بود.
ولتاژ خروجی ترانس توسط دیودهای D1 و D2 یکسوسازی می شود. این دیودها از نوع 10A10 هستند که تحمل 10 امپر جریان را دارند. ولتاژ یکسوسازی شده توسط خازن صافی C1 به ولتاژ DC تبدیل می شود. این ولتاژ DC به ورودی رگولاتور 7812 اعمال می شود که در نهایت در خروجی این ای سی رگولاتور می توانیم ولتاز 12 ولت DC رگوله شده را دریافت کنیم. همانطور که می دانید جریان خروجی رگولاتور 7812 حداکثر 1 امپر است که البته ای سی های رگولاتور موجود در بازار ایران به دلیل اصل نبودن دارای کیفیت پایینی می باشند و جریان خروجی انها حداکثر 0.5 امپر است. همانطور که در شماتیک مدار مشاهده می کنید برای افزایش جریان خروجی, ما از یک ترانزیستور TIP3055 در کنار ای سی رگولاتور 7812 استفاده کرده ایم که باعث افزایش جریان خروجی این مدار منبع تغذیه تا حداکثر 10 امپر می شود.
توجه کنید که فقط در صورت استفاده از قطعات اصل و اورجینال می توانید از این مدار منبع تغذیه انتظار جریان 10 امپر داشته باشید و در صورتی که از قطعات غیر اورجینال و دارای کیفیت پایین استفاده کنید مطمئنا نمی توانید جریان 10 امپر را از این مدار دریافت کنید. همچنین باید برای ای سی رگولاتور 7812 و ترانزیستور TIP3055 از هیت سینک مناسب و بزرگ استفاده کنید و درصورت داغ شدن بیش از اندازه انها حتما از یک فن خنک کننده نیز در کنار هیت سینک استفاده کنید. در هنگام طراحی PCB و ساخت برد مدار, باید خطوط اصلی مدار که جریان بالایی از انها عبور می کند را عریض تر در نظر بگیرید. یک PCB مناسب نیز برای مدار بالا طراحی شده که از انتهای مطلب قابل تهیه است.
لیست قطعات :
- خازن الکترولیت C1=4700uF/35V
- خازن الکترولیت C2=220uF/35V
- دیود D1,D2=10A10
- دیود D3=1N4007
- ترانزیستور Q1=TIP3055 به همراه هیت سینک
- ای سی رگولاتور U1=7812 به همراه هیت سینک
- ترانس 220 به 12 ولت دوبل با جریان 10 امپر (TR1)
نظر یادتون نره…
میشه از شماتیک بالا استفاده کرد و یا حتما باید محصول را خریداری کنم
بله استفاده کنید
سلام عرض ادب خدمت شما . میخواستم بدونم اگه ریگلاتور ۲۴ ولت بزاریم . خروجی ۲۴ میشه یا باید تغیراتی در مدار انجام بدیم
سلام, مدار “منبع تغذیه 24 ولت 10 آمپر” را مشاهده کنید.
میشه از ترانس ۲۴ ولت دوبل استفاده کرد من میخوام ۱۲ ولت ۱۰ آمپر با این ترانس بگیرم
با ترانس 24 ولت به دلیل تلفات توان زیاد نمی توانید 10 امپر خروجی بگیرید
ترانس آمپر هرچقدر باشه همون قدر خروجی میده یا نه؟؟
بله تا حداکثر 10 امپر
سلام وقت بخیر.بجای ترانس میشه تغدیه رو از برق خودرو تامین کرد؟
سلام, مدار منبع تغذیه 12 ولت 5 آمپر با 7812 را بررسی کنید.
سلام
برای تست ترانس های قدرت مثلا ۵۰ مگا ولت آمپر با جریان اعمالی ۱۰ آمپر با استفاده از باتری ماشین بعنوان منبع تغذیه آیا مداری هست که بتوان سر راه باتری ماشین قرار داد که جریان ۱۰ آمپر بر روی سیم پیچ ترانس اعمال کند.
منبع تغذیه با خروجی ۱۰ آمپر هست اما گرونه آیا مداری میشه ساخت
سلام خسته نباشید بزرگوار میشه خروجی به ۳۰ آمپر افزایش داد
سلام, برای این میزان جریان خروجی بهتره از تغذیه های سوئیچینگ استفاده کنید