در این پست از سایت اِمیک, پروژه ساخت یک ربات مسیریاب 8 سنسوره با استفاده از میکروکنترلر AVR قرار داده شده است. به ربات های مسیریاب, ربات تعقیب خط یا ربات دنبال کننده خط نیز گفته می شود. در ابتدا بهتر است بطور خلاصه با ربات مسیریاب اشنا شویم.
ربات مسیریاب چیست؟ ربات مسیریاب نوعی از ربات است که می تواند یک مسیر خاص را تشخیص داده و ان را دنبال کند. این مسیر به وسیله یک خط با عرض مشخص و رنگ قابل تشخیص بر روی یک زمینه با رنگی دیگر مشخص میشود و ربات باید آن را تشخیص داده و دنبال کند. ربات های مسیریاب دارای کاربردهای مختلفی می باشند که از جمله انها می توان به استفاده در بیمارستان ها, حمل و نقل, استفاده در هتل, تمیز کردن خانه, استفاده در کتابخانه و… اشاره کرد.
همانطور که گفته شد در این پروژه ما نحوه ساخت یک ربات مسیریاب 8 سنسوره با استفاده از میکروکنترلر AVR را اموزش خواهیم داد. این ربات با استفاده از میکروکنترلر ATmega8 طراحی و ساخته شده و برنامه ان نیز به زبان C و با استفاده از نرم افزار کامپایلر کدویژن (CodeVisionAVR) نوشته شده است. در زیر تصویری از این ربات مسیریاب را مشاهده می کنید و در انتهای مطلب می توانید کلیپ تست عملی ان را مشاهده کنید.
این ربات مسیریاب قادر است که روی خط سیاه با زمینه سفید حرکت کند. این ربات برای تشخیص مسیر از 8 جفت سنسور فرستنده و گیرنده مادون قرمز استفاده می کند, بنابراین این ربات می تواند مسیرهای نسبتاً پیچیده ای را دنبال کند و به راحتی از مسیر خارج نمی شود. از ویژگی های این ربات مسیریاب می توان به هزینه پایین ساخت ان اشاره کرد. قطعات استفاده شده در این ربات بسیار ارزان قیمت هستند و قطعاتی کاملا معمولی می باشند که در اکثر فروشگاه های قطعات الکترونیکی به راحتی پیدا می شوند. بنابراین به راحتی و با هزینه مناسب می توانید این ربات مسیریاب جالب را بسازید.
در ادامه می توانید فایل اموزش کامل ساخت این ربات مسیریاب که شامل اموزش ساخت بدنه ربات, اموزش قسمت الکترونیک ربات, برنامه ربات به همراه توضیحات خط به خط ان, PCB های طراحی شده برای ربات و… را تهیه و دانلود کنید.
کلیپ تست عملی ربات:
نظر یادتون نره…
سلام خدمت سایت بزرگ امیک.اگر امکانش هست پروژه های رباتیکتون رو با آردوینو uno هم داخل سایت قرار بدید.ممنون🌹
سلام برای چهار تا موتور برنامه رو چطوری تغییر بدم؟
سلام خسته نباشید
من این پک رو خرید کردم…
سلام
به ایمیل emic1395@gmail.com پیام دهید تا شما را راهنمایی کنیم.
با سلام آیا کد این پروژه را میتوان در آردینو استفاده کرد ؟
سلام, نیاز به تغییرات جزئی می باشد در اینده ساخت ربات مسیریاب با برد اردوینو را هم در سایت قرار خواهم داد.
سلام این ربات رو میشه تو مسابقات رباتیک شرک داد
سلام, بستگی به سطح مسابقه مورد نظر دارد
با سلام و تشکر، ساختم عالی بود.
سلام برد این ربات را می تونید بدید فدک pcb براتون بسازه از طریق سایتشون می تونید سفارش ساخت بدید. هزینشم زیاد نمیشه، هزینه ساخت برد به همراه هزینه پستش حدود 50 تومن میشه
سلام خسته نباشد این pcb یک لایه طرحی شده ومیشه اون رو به صورت دستی با اتو چاپ کرد یا چند لایه است و حتما باید به شرکت های چاپ داده شه ؟؟؟
ممنون
سلام, فایل های PCB دو لایه می باشند و شرکت های چاپ PCB می توانند برای شما بسازنند. اگر در شهر شما شرکت چاپ PCB وجود ندارد کافی است در گوگل سرچ کنید “شرکت چاپ PCB” و برای یکی از این شرکت ها فایل طراحی PCB موجود در فایل دانلودی را از طریق سایت انها ارسال کنید تا برای شما تولید کنند و از طریق پست برای شما ارسال کنند.
سلام
ممنون بابت آموزش نحوه ساخت ربات مسیریاب، من آموزش را تهیه کردم و شروع به ساختن ربات کردم، تقریبا بیشتر قطعات را از قبل خودم داشتم فقط چند تا را نداشتم که امروز خریدم.
سلام مهندس خدا قوت.
مهندس جان من چن تا سوال درباره این پروژه داشتم می خواستم بدونم
برای تست این ربات ما چطوری باید زمین سیاه سفید را تهیه کنیم؟؟
برای این پروژه امکانش هست کسایی که لب تاب ندارند این پروژه را بسازند؟
سلام, در توضیحات همراه پروژه در مورد ساخت مسیر توضیح داده شده, مثلا می توانید توسط چسب برق مشکی روی یک سطح سفید مسیر را بکشید. اگر سطح سفید ندارید می توانید چند کاغذ A4 را کنار هم قرار دهید و روی انها توسط چسب برق مسیر را بکشید. بله می توانید فقط لازمه که میکرو را پروگرام کنید که اگر کامپیوتر ندارید می توانید بدید بیرون براتون پروگرام کنند.
با سلام خدمت اقای مهندس رازانی
من این ربات را تهیه کردم و ساختم فقط لطفا یک باطری مناسب برای ان معرفی کنید. با اداپتور 12 ولت تست کردم درست کار می کرد ولی خوب برای ربات باید از باطری استفاده کرد الان موندم که چه باطری با چه ولتاژ و جریانی تهیه کنم؟
سلام, ولتاژ تغذیه این ربات یا به عبارتی دیگر ولتاژ باتری این ربات می تواند از 7.5 تا 12 ولت باشد. مثلا می توانید از باتری های لیتیوم پلیمر 2 یا 3 سل یا باتری های لیتیوم یون استفاده کنید. از باتری کتابی 9 ولت الکالاین با جریان دهی مناسب هم می توانید استفاده کنید. حتی می توانید دو باتری موبایل را با هم سری کنید و برای ربات استفاده کنید. جریان باتری هم حداقل 1 امپر باشد
سلام عالی بود لطفا ربات های حرفه ای تر هم اموزش بدید ممنون