در این پست از سایت اِمیک, نحوه محاسبه مقدار یا ظرفیت خازن صافی را توضیح خواهم داد. همانطور که می دانید برای تبدیل ولتاژ AC به DC پس از یکسوسازی ولتاژ از یک خازن برای کاهش ریپل و صاف کردن ولتاژ استفاده می شود که به ان خازن صافی می گویند. برای اینکه ولتاژ خروجی مدار مبدل AC به DC ما مقدار ریپل قابل قبولی داشته باشد ما باید مقدار خازن صافی را بدرستی انتخاب کنیم.
مقدار این خازن به عوامل مختلفی مانند مقدار ریپل قابل قبول, جریان مصرفی و فرکانس بستگی دارد. معمولا بصورت تجربی به ازای هر یک امپر جریان مصرفی یک خازن 1000 میکروفارد برای فرکانس 50 هرتز در نظر می گیرند. مثلا برای ساخت یک منبع تغذیه 12 ولت 5 امپر پس از کاهش ولتاژ برق شهری توسط ترانس و یکسوسازی ان به وسیله پل دیود, برای تعیین مقدار خازن صافی همانطور که گفته شد به ازای هر یک امپر جریان 1000 میکروفاراد خازن در نظر می گیریم که در نتیجه برای 5 امپر باید از یک خازن 5000 میکروفاراد استفاده کنیم. البته از انجایی که خازن 5000 میکروفاراد در رنج استاندارد نیست می توانید نزدیک ترین مقدار به ان یعنی 4700 میکروفاراد را انتخاب کنید. این روشی که گفته شد, روش تجربی است که معمولا من همیشه به این روش مقدار خازن صافی را انتخاب می کنم.
در روش دیگر می توانیم طبق فرمول مقدار خازن صافی را بدست بیاوریم. فرمول بدست اوردن مقدار خازن صافی بصورت زیر است:
- C : مقدار خازن صافی برحسب فاراد
- I : جریان مصرفی برحسب امپر
- f : فرکانس بر حسب هرتز
- Vr : مقدار ولتاژ ریپل قابل قبول بر حسب ولت
مقدار فرکانس برای برق شهری برابر با 50 هرتز می باشد و مقدار ولتاژ ریپل قابل قبول را هم معمولا حدود 10 درصد ولتاژ متوسط و در کاربردهای حساس تر در حدود 3 تا 5 درصد ولتاژ متوسط در نظر می گیرند.
نکته دیگر مقدار ولتاژ خازن صافی می باشد که مقدار ولتاژ ان بصورتی که در ادامه توضیح می دهم تعیین می شود. فرض کنید که شما می خواهید ولتاژ خروجی یک ترانس 12 ولت را یکسوسازی و تبدیل به ولتاژ DC کنید. برای تعیین ولتاژ خازن باید 12 ولت را در رادیکال دو که می شود 1.414 ضرب کنیم که نتیجه می شود حدود 17 ولت, ما باید ولتاژ خازن را از این مقدار (17 ولت) بیشتر در نظر بگیریم. بنابراین طبق رنج استاندارد ولتاژ خازنها, ولتاژ خازن را 25 ولت انتخاب می کنیم.
در صورتی که با رنج استاندارد خازنها اشنا نیستید توصیه می کنم پست “مقدار استاندارد خازن ها” را مطالعه کنید.
نظر یادتون نره…
سلام . وقت بخیر . … در ابتدا از شما بخاطر مطالب مفیدتون ممنونم…
اما یک سوال دارم….. آیا میتوان المان های مدار فوق را جوری طراحی کرد که در ورودی ولتاژ ورودی متناوب با مقدار موثر 440 ولت را ، در خروجی تبدیل کند به 110 ولت مستقیم بطوری که بتوان تا 10 آمپر جریان دهد …..
بطور خلاصه : 440 ولت ac در ورودی داریم . میخئاهیم 110 ولت dc با جریان 10 آمپر در خروجی داشته باشیم….
با تشکر
سلام خسته نباشید
ببخشید من یک ترانس ۴۲ ولت Ac دارم و می خواهم برای آن یکسو کننده درست کنم میشه راهنمایی کنید باید از چه دیود و خازنی باید استفاده کنم
مقدار ولتاژ ac رو ضربدر عدد 1.4 کنید ظرفیت خازن رو 20 درصد بالاتر بگیرین عدد 70.56 بدست میاد نزدیکترین رنج خازن رو به بالارو در نظر بگیرین
دریه کلام دمت گرم.من که زیردیپلمم متوجه شدم خداخیرت بده مهندس عاقبت به خیرشی ان شاءالله
با تشکر ازشما، بابت اطلاعات کاربردی، موفق وموئید باشید
درود بر شما
مهندس جان برای ترانس ۲۵ ولت طبق آموزش شما بهترین خازن ۴۷۰۰ میکرو فاراد لازمه آیا ۳۵ ولت کافیه و همچنین سوال مهم من اینه که از چه رنجی دیود باید استفاده بشه آیا IN4007 کافیه یا رنج بالاتر ؟ لطفا پاسخ دهید.
سلام, خیر از خازن 50 ولت استفاده کنید. 1N4007 برای جریان 1 امپر یا کمتر می باشد و برای جریان های بالاتر بهتر است از پل دیود برای یکسوسازی استفاده کنید.
سلام
برای ترانس ۱۲ولت ۵۰ امپر خازن ۲۵ولتی ۴۷۰۰۰ میکرو لازمه
ممنون از مطالب اموزنده و جالب و موضوعی است که اکثرا در مورد آن سوال میکنند…
درود بر شما بزرگوار اگر شارژر موبایل درحال شارژ پارازیت دارد و لمس گوشی به هم میخوره با چه صافی باید درست کرد در قسمت ورودی یا خروجی
با سلام
دوستان دقت کنند که فرکانس خیلی مهم هست
و همیشه 50 هرتز نیست
خروجی مدار کاهنده در ترانس ها باید چک شود مثلا در سوچینگ یا مدار لامپ کم مصرف هرتز بالایی دارد. که باید مد نظر قرار بگیرد
سلام و عرض ادب
مهندس انتهای مطلب درج کردید “نظر یادتون نره” گویای اینه که براتون نظر مخاطب که این مطلب رو وقت میزاره میخونه اهمیت داره و انشا… پاسخ میدهید و ظاهری نیست !
بنظرم خوب و عالی بود اما تا قبل از ارائه فرمول بدست آوردن ظرفیت خازن! چون برام مبهمه!
ولتاژ ریپل بر حسب درصدی از ولتاز برق ورودی محاسبه میشه یا خروجی؟ 220 یا 12 منظورمه!
12×0.10=1.2v
C(f)=(I(A))/(2f×1.2)=1/(2×50×1.2)=1/120=0.0083f=83×10^(-4)=8300×10^(-6)=8300μf
220×0.10=22v
C(f)=(I(A))/(2f×22)=1/(2×50×22)=1/2200=0.00045f=45×10^(-5)=450×10^(-6)=450μf
من هم بر حسب 10% از ولتاژ خروجی و هم 10% از ولتاژ ورودی محاسبه کردم در هر دو صورت با 1000 میکرو فاراد تجربی خیلی فاصله داره. آیا محاسبات اشکالی داره یا نکته ای هست که من نمیفهمم ! تو مبدل فاراد به میکرو فاراد هم زدم همین مقادیر اومد.
ممنون میشم راهنمایی بفرماید.
سلام
برحسب ولتاژ خروجی ترانس محاسبه می شود و بله در صورت محاسبه با فرمول مقدار خازن بیشتر از 1000 میکرو بدست می اید چون فرمول ایده آل ترین مقدار خازن را به ما می دهد که معمولا در عمل کسی این مقدار را قرار نمی دهد و همان 1000 میکرو برای هر امپر جریان را استفاده می کنند.
ممنون از لطفتون
باعرض سلام وخسته نباشیدتوضیحات عالی بودمهندس
سلام خیلی مختصر ومفید بود ممنون از شما
سلام برای ساخت پمپ شارژ خازنی تا ۷۰۰ ولت رنج متغییر به طور مثال ۴۰ تا ۷۰۰ ولت چه خازنی را باید قرار دهیم ولتاژ و ظرفیت خازن چقدر باید باشد ؟
سلام
مهندس خیلی ممنون توضیحات کوتاه و مفید و البته کاربردی داده شد واقعا کمک کرد
تشکر وآرزوی سلامتی برای شما را دارم
ممنون خیلی ساده و کاربردی
عشقی داداش
فقط یه مسله در تغذیه های سویچینگ ک فرکانس بالا هست و دیود فست استفاده میشه برا گرفتن ریپل ولتاژ و صاف کردن ان ظرفیت مورد نیاز کاهش پیدا میکنه درسته؟یعنی نیاز نیست از خازن های با ظرفیت بالا استفاده کرد؟
بستگی به حریان کشی داره ولی در کل بله فرکانس بالا ظرفیت کمتر لازم داره
سلام
خیلی عالی کاربردی و ساده
خیلی عالی و کاربردی و ساده
ممنونم