در این پست از سایت اِمیک, با ای سی درایور سون سگمنت CD4511 اشنا خواهید شد. ای سی CD4511 یکی از معروف ترین درایور ها برای راه اندازی سون سگمنت می باشد و بیشتر برای این منظور استفاده می شود, البته ای سی CD4511 می تواند استفاده های دیگری هم داشته باشد. این ای سی در واقع یک دیکدر می باشد که دارای 4 ورودی (لچ) و یک ورودی Latch Enable و هفت خروجی مناسب برای سون سگمنت می باشد. از ویژگی های این ای سی می توان به پایه Lamp test که برای تست سون سگمنت و همچنین پایه Blanking که برای چشمک زدن LED های سون سگمنت استفاده می شوند را نام برد. شکل ظاهری این ای سی درایور سون سگمنت به صورت زیر است(پکیج DIP):
همانطور که در تصویر بالا مشاهده می کنید ای سی CD4511 دارای 16 پایه بوده که در ادامه با این پایه ها بیشتر اشنا خواهیم شد. در تصویر زیر ترتیب پایه های این ای سی را مشاهده می کنید:
- پایه 1,2,6,7 : پایه های ورودی BCD ای سی
- پایه 3 : برای تست (روشن کردن) LED های سون سگمنت
- پایه 4 : برای خاموش کردن همه ی LED های سون سگمنت
- پایه 5 : برای استفاده عادی و اتصال ای سی به سون سگمنت به زمین (GND) متصل می شود
- پایه 8 : پایه زمین یا Ground
- پایه 9,10,11,12,13,14,15 : پایه های خروجی ای سی برای اتصال به سون سگمنت
- پایه 16 : تغذیه مثبت ای سی
همانطور که گفته شد پایه 8 ای سی برای اتصال به زمین یا همان صفر ولت منبع تغذیه می باشد و پایه 16 ان نیز برای اتصال به مثبت تغذیه می باشد. چهار پایه 1,2,6,7 پایه های ورودی BCD ای سی می باشند که با مقدار دهی انها طبق جدول زیر می توانیم اعداد مختلف را روی سون سگمنت نمایش دهیم:
به عنوان مثال اگر بخواهیم عدد 4 را روی سون سگمنت نمایش دهیم, باید پایه ورودی A (پایه 7 ای سی) برابر صفر یا LOW و پایه ورودی B (پایه 1 ای سی) نیز برابر صفر یا LOW و پایه ورودی C (پایه 2 ای سی) برابر یک منطقی یا High و پایه اخر یعنی پایه ورودی D (پایه 6 ای سی) نیز برابر صفر یا LOW باشد.
پایه 3 ای سی نیز برای تست سون سگمنت استفاده می شود و با صفر ولت یا GND فعال می شود. در صورتی که این پایه را به GND متصل کنیم, تمام پایه های خروجی ای سی برابر یک منطقی یا High می شوند, که در نتیجه تمام LED های سون سگمنت روشن می شوند. پایه 4 ای سی نیز با صفر ولت یا GND فعال می شود و در صورتی که این پایه را به GND متصل کنیم, تمام پایه های خروجی ای سی برابر صفر منطقی یا LOW می شوند. که در نتیجه تمام LED های سون سگمنت خاموش می شوند. پایه 5 ای سی نیز همانطور که گفته شد برای استفاده عادی و اتصال ای سی به سون سگمنت به زمین (GND) متصل می شود.
بنابراین زمانی که می خواهید با استفاده از ای سی CD4511 اعداد مختلف را روی سون سگمنت نمایش دهید باید پایه 3 یا Lamp test و همچنین پایه 4 یا Blanking test را غیرفعال کنید, که برای این منظور باید این دو پایه را به VCC (مثبت تغذیه) متصل کنید. و همچنین پایه 5 یا Latch Enable را نیز به زمین (GND) متصل کنید.
پایه های خروجی 9,10,11,12,13,14,15 نیز برای اتصال به سون سگمنت می باشند. همانطور که مشاهده می کنید این پایه ها با نام های a تا g مشخص شده اند که به پایه های متناظر خود در سون سگمنت متصل می شوند.
ولتاژ کاری ای سی CD4511 حداقل 3 و حداکثر 18 ولت DC می باشد و دمای کاری ان نیز از 40ºC- تا 85ºC+ می باشد. در ادامه دیتاشیت ای سی درایور سون سگمنت CD4511 قرار داده شده است که در صورت نیاز می توانید ان را دانلود و مطالعه کنید.
دیتاشیت آی سی CD4511 (انگلیسی)
نظر یادتون نره…
سلام
مهندس من دنبال ایسی هستم که با ورود ولتاژ به همپایه یک عدد رو نشون بده ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام مهندس ، ممنون از پاسخ به سوال قبلی ، بنده میخواستم سون سگمنت 12v آند مشترک بهمراه ARDUINO را برای ساخت ساعت استفاده کنم از 7447 برای پایه های A-G استفاده کردم و میخواستم از 4511 بجای74hc595 که الان در مدار هست و برای سون سگمنت ضعیف تر بکار رفته ، استفاده کنم ، اگر بشه در قسمت پایه ها و تفاوت و اشتراک پایه ها یا تغییر کد آردوینو توضیحات بفرمایید ممنون میشم
بنده مهندس عمران هستم و الان هم ساخت و ساز میکنم فقط تو این دوران کرونا چون وقت بیشتری منزل هستم و علاقه زیادی به الکترونیک دارم خودم رو سرگرم کردم و زحمت شما رو بیشتر
سلام
ممنون از توضیحات شما
میخواستم بدونم میشه از cd4512 بجای cd4511 استفاده کرد؟
سلام, خیر باهم تفاوت دارند