در این پست از سایت اِمیک, با رگولاتور ولتاژ متغیر LM317 بطور خلاصه اشنا خواهید شد و از انتهای مطلب می توانید دیتاشیت این قطعه را دانلود کنید. ای سی LM317 یک رگولاتور ولتاژ مثبت قابل تنظیم است که دارای جریان خروجی حداکثر 1.5 امپر می باشد و ولتاژ خروجی ان نیز بین 1.25 تا 37 ولت قابل تنظیم است. این قطعه فقط نیاز به دو مقاومت خارجی برای تنظیم ولتاژ خروجی دارد. رنج وسیع ولتاژ خروجی رگولاتور LM317 و جریان 1.5 امپری خروجی ان باعث شده تا این قطعه بسیار کاربردی باشد و در بسیاری از مدارات و پروژه ها برای تامین ولتاژ تغذیه استفاده شود. همچنین از این قطعه در ساخت منبع تغذیه, شارژر باتری و غیره استفاده می شود. در زیر شکل ظاهری رگولاتور LM317 را مشاهده می کنید (پکیج To-220) :
همانطور که مشاهده می کنید این قطعه دارای 3 پایه می باشد که در ادامه با این پایه ها بیشتر اشنا می شویم. در زیر ترتیب پایه های رگولاتور LM317 را مشاهده می کنید:
- پایه 1: پایه (Adjust) برای تنظیم ولتاژ خروجی می باشد
- پایه 2: ولتاژ خروجی یا به عبارت دیگر ولتاژ رگوله شده ای که توسط پایه 1 یا Adjust تنظیم شده را می توانید از این پایه دریافت کنید
- پایه 3: ولتاژ ورودی را به این پایه می دهیم
مشخصات رگولاتور LM317 :
- ولتاژ خروجی را می توان از 1.25 ولت تا 37 ولت تنظیم کرد
- جریان خروجی 1.5 امپر
- ماکزیمم ولتاژ ورودی 40 ولت
- حداقل ولتاژ ورودی 4.2 ولت
- رگولاسیون خط 0.01 درصد
- رگولاسیون بار 0.1 درصد
- دارای محدود کننده جریان داخلی در حالت اتصال کوتاه
- دمای کاری از 0 تا 125+ درجه سانتی گراد
- در پکیج های To-220, SOT223, TO263 موجود است
- و…
برای استفاده و راه اندازی این رگولاتور ولتاژ فقط نیاز به دو مقاومت خارجی به صورت زیر دارید:
ولتاژ خروجی با تغییر مقدار مقاومت های R1 و R2 قابل تنظیم است. فرمول محاسبه ولتاژ خروجی این رگولاتور به ازای مقادیر مختلف مقاومت های R1 و R2 به صورت زیر است:
1 |
VOUT = 1.25 × (1 + (R2/R1)) |
به عنوان مثال اگر فرض کنیم که مقاومت R1 دارای مقدار 1 کیلو و مقاومت R2 دارای مقدار 5 کیلو است, در این صورت طبق فرمول بالا ولتاژ خروجی باید حدود 7.5 ولت باشد. معمولا به جای مقاومت R2 یک پتانسیومتر یا ولوم قرار می دهند تا با تغییر ولوم بتوانند ولتاژ خروجی را تغییر دهند.
نکته ای که باید به ان دقت کنید این است که ولتاژ ورودی این رگولاتور باید حداقل 2.5 ولت از ولتاژ خروجی ان بیشتر باشد به عنوان مثال اگر شما می خواهید ولتاژ خروجی را روی 10 ولت تنظیم کنید, ولتاژ ورودی باید 12.5 ولت یا بیشتر باشد.
در این پست بطور خلاصه با رگولاتور ولتاژ LM317 اشنا شدیم, برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید دیتاشیت ان را از طریق لینک زیر دانلود کنید.
دیتاشیت رگولاتور LM317 (انگلیسی)
نظر یادتون نره…
سلام. و احترام..یک سوال داشتم چنانچه بخام ولتاز یک و دو دهم رو خروجی بگیرم طبق این فرمول ؛ R2 بایستی صفر بشه …درسته ؟ در واقع جواب کسر ما در فرمول زمانی صفر میشه که صورت اون صفر باشه ؟ حال اینجا یه سوال پیش میاد که در حالتی که خروجی من مینیمم هست R1 چه مقادیری میگیره هر اهمی قابل قبوله یا اینکه طبق شکل مدار بسازیم ؟
سلام
فرقش یا irf540 چیه؟
با این هم میشه ولتاژ بیشتری رو تغییر داد
عالییییییی
سلام؛ اگه این رگولاتور رو بخایم در مدار منبع تغذیه ۱۲ ولت استفاده کنیم، با توجه به اینکه گفتید ولتاژ ورودی ۲.۵ ولت بیشتر از خروجی باید باشه، در صورتیکه نیاز به ولتاژ ۱۲ ولت در خروجی داشته باشیم و ورودی هم ۱۲ ولت باشه چکار باید کرد ؟
سلام, می توانید توسط مدارات بوستر ولتاژ ورودیتون را مقداری افزایش بدید و به ورودی ای سی اعمال کنید و در خروجی 12 ولت متغیر دریافت کنید.
اگه میشه چنین مداری رو داخل سایتتون قرار بدید.
عالیییییییییییییییییییییییییییییییییییی بود.
مختصر ، مفید ، کاربردی ، دقیق
واقعا اطلاعات جامع و فوق العاده هست . ممنون مهندس
سلام مهندس،بسیار عالی.سپاس
بازم بخاطراین توضیح بسیار کارراه بندازمتشکرم مهندس