پنج شنبه, شهریور 29, 1403
ادامه منو
    خانهدیتاشیتدیتاشیت آی سی هاآشنایی با آی سی CD4017

    آشنایی با آی سی CD4017

    در این پست از سایت اِمیک, با آی سی شمارنده CD4017 بطور خلاصه اشنا خواهیم شد. CD4017 یکی از ای سی های نسبتاً معروف و بسیار کاربردی در الکترونیک می باشد که در مدارات مختلف, بخصوص مدارات رقص نور از ان استفاده می شود. این ای سی یک شمارنده 10 بیتی می باشد که در ادامه در مورد عملکرد ان بیشتر توضیح خواهم داد. در زیر ترتیب پایه های ای سی CD4017 را مشاهده می کنید:

    CD4017-Pinout-emic

    ای سی CD4017 دارای 10 پایه خروجی می باشد که در تصویر بالا با Q0 تا Q9 مشخص شده اند (پایه های 1 تا 7 به همراه پایه 9 و 10 و 11) پایه 8 منفی تغذیه ای سی می باشد و پایه 16 نیز مثبت تغذیه ای سی است. پایه 14 ورودی کلاک ما می باشد و پایه های 13 و 15 نیز برای فعالسازی کلاک (فعالسازی شمارش) و ریست ای سی می باشند که معمولا به منفی تغذیه (پایه 8) متصل می شوند. اگر پایه 13 را به مثبت تغذیه متصل کنیم عمل شمارش متوقف می شود و اگر پایه 15 را به مثبت متصل کنیم ای سی ریست می شود. پایه 12 نیز خروجی سرریز شمارنده است.

    عملکرد ای سی CD4017 به این صورت است که با اعمال پالس به پایه 14 این ای سی, پایه های خروجی ان یعنی Q0 تا Q9 به ترتیب و بصورت یک به یک از حالت صفر منطقی به حالت یک منطقی تغییر می کنند. به عبارت دیگر این ای سی تعداد پالس های ورودی که به پایه 14 ان اعمال می کنیم را می شمارد و با توجه به تعداد پالس ورودی خود, یکی از خروجی ها را فعال می کند. مثلا اگر فقط یک پالس به پایه 14 اعمال کنیم, ای سی پایه Q0 خود را فعال یا یک منطقی می کند. یا در مثال دیگر اگر 3 پالس به پایه 14 اعمال کنیم, ای سی ابتدا پایه Q0 و در ادامه پایه Q1 و با رسیدن پالس سوم پایه Q2 خود را فعال می کند.

    برای درک بهتر عملکرد ای سی به مثالی که در ادامه می گویم نیز دقت کنید. فرض کنیم که ما یک کلید فشاری به پایه 14 ای سی که ورودی کلاک است متصل کرده ایم و سر دیگر کلید به مثبت تغذیه متصل است, همچنین پایه 14 توسط یک مقاومت پول دان شده تا در حالت وصل نبودن کلید, پایه 14 صفر باشد. در این حالت با هر بار فشار دادن کلید در واقع یک پالس به پایه 14 اعمال می کنیم. در این حالت با یک بار فشار دادن کلید ما فقط یک پالس به ای سی اعمال کرده ایم و در نتیجه ای سی پایه Q0 خود را روشن می کند. با دوباره فشار دادن کلید ما پالس دوم را هم به ای سی اعمال می کنیم که در نتیجه ای سی پایه Q0 را صفر کرده و پایه Q1 را یک (فعال) می کند. اگر یک بار دیگر کلید را فشار دهیم ای سی پالس سوم را هم دریافت می کند و در نتیجه پایه Q1 را صفر و پایه Q2 را فعال می کند و این روند ادامه دارد. اگر فشار دادن کلید را ادامه دهیم تا زمانی که پایه خروجی اخر یعنی Q9 فعال شود, با یک بار دیگر فشار دادن کلید, دوباره از اول شروع می شود و پایه Q0 فعال می شود.

    ولتاژ تغذیه این ای سی نیز 3 تا 15 ولت DC می باشد که البته ماکزیمم ولتاژ ای سی در برخی از منابع تا 18 ولت نیز گفته شده که توصیه می کنم شما همان 15 ولت را در نظر بگیرید تا به ای سی آسیبی وارد نشود.

    در این پست بطور خلاصه با آی سی شمارنده CD4017 اشنا شدیم, برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید دیتاشیت ان را از طریق لینک زیر دانلود کنید.

    دیتاشیت آی سی CD4017 (انگلیسی)

    نظر یادتون نره…

    عابد رازانی
    عابد رازانیhttps://emic.ir/
    فارغ التحصیل کارشناسی الکترونیک از دانشکده باهنر شیراز و علاقمند به برنامه نویسی و طراحی مدارات الکترونیکی, در حال حاضر به تولید محتوای آموزشی و طراحی و انجام پروژه مشغول هستم.

    7 نظرات

    1. سلام. تغذیه در یک مدار گیرنده و فرستنده مادون قرمز ( کار برد سنسور حرکت ) ۲۴ ولت هست برای منتاژ داخل این مدار از آپ آمپ LM358 و کنترل LM324 استفاده کنم؟

    2. سلام مهندس جان …نهایت سپاس و تشکر را از شما دارم ..انصافا کارت خیلی درسته ..درود بشرفت …انشالله بتونم جبران کنم…واقعا دربرابر این همه محبت و لطف احساس دین میکنم ..انشالله بتونم بنحوی که امکانش نیز وجود دارد و همانا تهیه مدارات موجود در سایت خدمتی انجام بدهم ..ممنون مهندس عزیز

    3. سلام و درود به شما جناب مهندس بخدا آنقدر قشنگ توضیح دادین که اصلا نیاز به دانلود دیتاشیت انگلیسی آون نیست سپاسگزار هستم از وقتی که برای این مطلب بسیار ارزشمند گذاشتین صد ها هزار لایکت می کنم 👍×1000×100000

    4. سلام واقعا خیلی خوب و واضح شرح دادید .لطفا تمام ای سی های معروف را به همین ترتیب توضیح دهید و اگر خیلی خیلی لطف کنید فیلم هم مابین توضیحات بگذارید ممنون میشویم .اگر از خیلی وقتها پیش این روش بود ما ایرانیها استفاده میکردیم ، الان اینقدر وابسته به خارج نبودیم که مثلا چین شارژر موبایل به ما بده یا یک مدار برای ما طراحی کنه و بسازه الان ساده ترین مدار هم از چین وارد میشه .قطعات smd در ایران کامل نیست فقط قطعات خیلی ساده وجود داره چون ما نخواستیم که از اونها بهتر باشیم .و همیشه مصرف کننده باشیم نه تولید کننده .البته بگم ما یاد گرفتیم که در هر کاری زیر آبی بریم و کار را به درستی انجام ندیم .در هر کاری از وسیله و قطعه کم میذاریم و فقط به سود فکر میکنیم و این طرز فکر هیچ وقت به پیشرفت نمیرسه چون ما از اول پول نداشته و دست خالی بودیم وبه همین دلیل فقط دنبال پول هستیم نه دنبال پبشرفت…باز هم ممنون .(هنوز هم دیر نشوده )

    ارسال دیدگاه

    لطفا نظر خود را وارد کنید!
    لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

    spot_img